Smitteutbrudd i Moss: – Det var dårlig stemning blant elevene som har vært flinke

15 skoleelever i Moss har fått påvist korona de siste dagene. 14 av dem kan knyttes til sosiale sammenkomster i løpet av påsken.

Kirkeparken videregående skole

STENGT ETTER SMITTE: Kirkeparken videregående skole i Moss la mandag ut en beskjed om at elever som har vært i kontakt med medelever i påsken må teste seg.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Situasjonen er ganske uklar. Men vi har fått med oss at noen har blitt smittet på to forskjellige fester. Om omfanget er større eller mindre vet vi ikke helt enda. Det har ført til en del rykter, sier russepresident Birk Juul Aschjem i Moss til NRK.

De siste dagene er 15 elever ved videregående skoler i Moss bekreftet koronasmittet. For å få kontroll har kommunen bestemt seg for å holde skolene stengt hele uka.

Samtidig ber de alle elever som har vært i kontakt med medelever i løpet av påsken om å teste seg.

– Det er flere som har møtt venner og medelever i påsken, og da kan man ha blitt smittet, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

– Ungdommene er fortvilet

Til Moss Avis forteller russepresidenten at det skal ha vært fester i private hjem, i utgangspunktet for kullet under russen. Men enkelte fra russekullet skal også ha deltatt og blitt smittet.

Kommunen opplyser også i en pressemelding at 14 av de smittede kan knyttes til ulike sosiale sammenkomster i løpet av påsken.

Men Krogshus vil ikke bekrefte om det dreier seg om fester blant skoleelevene.

– Vi vet at flere har møtt hverandre og det kan ha vært noen tilfeller hvor flere har møttes enn det som er anbefalt. Vi hører at ungdommene er fortvilet når de ser at de kan ha bidratt til å spre smitte.

Dårlig stemning

Kommunen forteller at det har vært enkelte problemer med smittesporingsarbeidet etter utbruddet.

– Noen har vært engstelige for å fortelle hvor de har vært og hvem de har vært sammen med. Men hvis vi ikke får vite det, så kommer smitten til å spre seg videre, sier Krogshus.

Moss har også varslet nærliggende kommuner om smitteutbruddet, fordi flere elever bor i andre kommuner.

Russepresident i Moss Birk Juul Aschjem

Birk Juul Aschjem er russepresident i Moss.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Russepresident Aschjem forteller at flere av ungdommene i byen har reagert på at enkelte bryter smittevernreglene.

– Stemningen ble ganske dårlig da vi fant ut hva som hadde skjedd. Det var dårlig stemning blant alle de elevene som virkelig har vært flinke, og som fulgt alle regler for at vi skal få en bedre russetid senere i vår, sier han og legger til:

– Vi har vært mer samlet i ettertid. Vi skal lære av det som har skjedd og ikke bare være sure på dem som har gjort dette, men få de til å skjønne at dette ikke skal skje igjen, sier han.

Utbrudd på skole i Askim

Det er høyt smittetrykk i tidligere Østfold fylke. Siste døgn har det blitt registrert totalt 59 nye smittetilfeller.

I Indre Østfold er Askim ungdomsskole stengt etter et smitteutbrudd. Alle elever og lærere er innkalt til koronatesting.

Askim ungdomsskole (arkivfoto)

Alle elever og lærere ved Askim ungdomsskole har fått beskjed om å teste seg.

Foto: NRK

– Vi har så langt registret at 13 elever ved skolen er smittet. Smittesporingen har også funnet ut at 23 husstandsmedlemmer knyttet til elevene også har testet positivt, sier leder for smittesporingsteamet i Indre Østfold Hege Bakke til NRK.

Hun sier at utbruddet enda ikke er under kontroll og at smitten er spredd over flere klasser.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 13.04.2021
4 543
Smittede siste 7 dager
269
Innlagte
688
Døde
835 970
Vaksinerte