Hopp til innhold

Kjør nye E18 i indre Østfold!

NRK Østfold har kjørt og filmet den snart ferdige E18-strekningen fra Krosby til Knapstad, gjennom Spydeberg kommune. Her kan du bli med på turen!

Video E 18

Kjør nye E18 i hurtig tempo.

Den 8 kilometer lange strekningen, som går gjennom jomfruelig mark i Spydeberg, skal etter planen åpnes i starten av november 2010.

(nederst i saken kan du se kjøreturen i normal videohastighet)

I løpet av kjøreturen kan du oppleve den nye tunnelen under Romsåsen i Askim, vi krysser Glomma over den nye Smaalenene Bru. Deretter fortsetter turen inn i Spydeberg på en delvis ferdig fire felts E18. Vi møter anleggsarbeider og asfalteringsmaskiner underveis.

Legg merke til at det ikke blir noen egen avkjøring fra E18 i Spydeberg. Dette er bestemt i samråd med lokalpolitikerne i Spydeberg, og møtes med frustrasjon hos deler av næringslivet i kommunen.

Smal motorvei

Den nye motorveien har bare to meters klaring mellom de møtende kjørebanene. Dette er en såkalt smal fire felts motorvei, smalere enn E6 i ytre del av Østfold. Det blir midtrekkverk hele veien.

Kostnadene er beregnet til 1,3 milliarder kroner.

- Diamanten

Prosjektleder for E18 gjennom Østfold, Bettina Sandvin, kaller den nye Smaalenene bru for "diamanten i smykket". Den 300 meter lange brua som krysser Glomma blir et landemerke på veien mellom Oslo og Stockholm.

Brua er bygget av det tyske selskapet Bilfinger Berger, som også står bak den nye Svinesundsbrua og utvidelsen av Sandesundsbrua på E6 i Sarpsborg.

Åpningen

Statens Vegvesen har fått flere forespørsler om arrangementer i forbindelse med åpningen av den nye veistrekningen.

- Vi har blitt spurt om rulleskirenn, sykkelløp, tunnelrock og turmarsj på veien før den åpnes for trafikk. Kanskje vi ikke kan si ja til alt, men håper å få til noe av dette, sier Bettina Sandvin.

Helt utbygd i 2015

Etter Spydeberg er det strekningen fra Momarken østover mot Melleby som står for tur. Her håper man på anleggsstart i 2011 og ferdigstillelse i 2013.

Deretter skal etter planen strekningen Knapstad til Akershus grense (6 km) bygges ferdig til 2014.

Den siste delen i Østfold som står igjen til slutt, er fra Ørje i Marker og til riksgrensen mot Sverige (6,6 km). Går alt i orden med finansieringen, skal hele Østfold ha fått ny E18 innen utgangen av 2015.

Video E-18-SPYDEBERG_OS.mp4