Käcka glada gossar vender baugen ut mot utposten Väderöarna

Det nest vestligste punktet i Sverige ligger en knapp halvtimes båttur fra Fjällbacka. Her har både loser, pirater og vrakplyndrere hatt gode kår i tidligere år.


NRK Østfolds «käcka glada glossar» har igjen lagt ut på tur på Sveriges vestkyst.

Foto/redigering: Tomas Berger.

På Väderöarna har det vært losvirksomhet, pirater og vrakplyndrere i århundrer. I dag er denne knyttneven ute i havet værstasjon og har fortsatt en losbutikk intakt på toppen av øya, mens en av losboligene er gjort om til et helårsåpent vertshus.

Nå står gossarna på brygga klare til å møte Sebastian, Bosse, Jonny, Hans, Arto og øyas egen Båtsmann, skipshunden Vera og en liten sel:

Ute på en øy, langt fra sivilisasjonen, byr selv enkle hverdagstrivialiteter på noen utfordringer. For eksempel når våre käcka glada gossar har lyst på noe lokalt drikke til maten på Väderöarna:

At det var bruk for los og kanskje fortsatt er, erfarer de glada gossar da en seilbåt går på grunn ute i lagunen. En lang dag venter gossarna som må tidlig opp for å holde tritt med kjentmann Bosse opp mot losbutikken på toppen av øya, men først må de få på seg klær – tørre klær:

Väderöerna
Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK