Hopp til innhold

– Ap konsentrerer seg ikke om å vinne valget

Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland mener Arbeiderpartiet er mest opptatt av å bli større enn Høyre.

Jagland

Thorbjørn Jagland sier til Dagens Næringsliv at Ap er mer konsentrert om å bli større enn Høyre enn å vinne valget.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I dag sier tidligere leder i Arbeiderpartiet Thorbjørn Jagland til Dagens Næringsliv at han tror slaget om fortsatt rød-grønn regjering er tapt.

Generalsekretæren i Europarådet sammenligner årets stortingsvalg med valget i 1997, da Jagland gikk av som statsminister fordi Ap ikke fikk like høy oppslutning som ved forrige valg.

– Ser likt ut som i 97

Jagland mener at partiet den gang hadde tapt valget på forhånd, fordi de borgerlige partiene slo seg sammen mot den daværende Ap-regjeringen.

– Det ser likt ut nå. Ap konsentrerer seg om å bli større enn Høyre, ikke å vinne valget, sier Jagland til avisen.

Statsminister Jens Stoltenberg åpnet valgkampen i Østfold i dag, men da NRK møtte ham i Moss ønsket han ikke å kommentere utspillet til Jagland.

– Jeg har ikke sett det, jeg har bare hørt om det, så jeg tror ikke jeg kan si noe om noe jeg ikke har sett.

Men høres det fornuftig ut?

–Jeg tror ikke jeg kan kommentere noe jeg ikke har sett. Det blir litt rart.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg ønsket ikke å kommentere utspillet til Thorbjørn Jagland da NRK møtte ham i Moss lørdag ettermiddag.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Først og fremst opptatt av å vinne valget

På veien fra Moss til Fredrikstad hadde statsministeren tydeligvis fått se oppslaget i DN. På spørsmål om hva han tenker om at Jagland mener slaget er tapt på forhånd, svarte Stoltenberg følgende til Ukeslutt på NRK P1:

– For det første kan ikke jeg se at det er de ordene som Thorbjørn Jagland bruker i det intervjuet.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg startet i dag valgkampen i Østfold.

Foto: Pétur Níelsson/NRK

– Det andre er at det uansett er velgerne som avgjør på valgdagen. Vi vet at det er hundre tusener av velgere som bruker nettopp valgkampen, de siste dagene og ukene før valget, til å bestemme seg.

– Her i Østfold har jeg i dag truffet mennesker som er veldig opptatt av at vi fortsetter å styrke fellesskolen, og ikke privatisere skolen. Mange er enige med oss i at det er mye viktigere med penger til helse og omsorg fremfor nye usosiale skattekutt. Jeg er sikker på at det er mulig å vinne valget i september.

Jagland ser mange likheter mellom valgnederlaget i 1997, og det som skjer nå. Han sier det virker som at Arbeiderpartiet er mer opptatt av å bli større enn Høyre enn å vinne valget. Er dere det?

– Vi er opptatt av å bli størst mulig, men først og fremst er vi opptatt av å vinne valget. Igjen tror jeg vi skal vise så stor respekt for velgerne at det er velgerne som avgjør valget når de stemmer. Det er ingen som har stemt, bortsett fra noen få som har forhåndsstemt, og da er det selve valget og velgerne som avgjør. Demokrati er jo at velgere setter seg inn i saker, hører på argumenter og hører på partier og så bestemmer seg. Det er viktig at vi viser respekt for det.

Les også: