Innrømmet overgrep i klasserommet

Eleven som er tiltalt for overgrep i klasserommet tilsto da rettssaken startet i Fredrikstad tingrett i dag.

Fredrikstad tingrett

Saken går for Fredrikstad tingrett i dag. Rettens administrator er Arnfinn Agnalt.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Overgrepet skjedde 8. april i år på en videregående skole. Tiltalte har under politiavhør nektet straffskyld, men i dag bekreftet han hendelsen i Fredrikstad tingrett.

Både fornærmede og tiltalte forklarte at overgrepet skjedde i klasserommet om morgenen før de andre medelevene kom. De gikk i samme klasse, men hadde ellers ingen kontakt.

Mannen, som den gangen var under 18 år, befølte først medeleven utenpå klærne. Selv om fornærmede sa nei, skal han så ha forgrepet seg på henne to ganger.

Les også:

Angret i ettertid

Lars Dalback

Forsvarer Lars Dalback sier at tiltalte erkjenner straffeskyld og er spent på hva dommen blir.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

I retten sa tiltalte at han ikke forsto at hun ikke ville. Han holdt henne for munnen fordi hun lagde lyder. Han forsto til slutt at dette var galt og holdt opp. Tiltalte sa han angret i ettertid på det han hadde gjort, og skjønte ikke hvorfor han hadde gjort det.

Mannens forsvarer, Lars Dalback, bekrefter at han ikke erkjente straffskyld med det samme.

– Nei, det gjorde han ikke. Du vet at dette er en ung gutt. Å sitte der og forklare seg og verne seg, går man på epleslang, sier man nei når noen spør om det, det er litt av den. Det må man ha forståelse for når han er en så ung gutt med en så alvorlig anklage. Han tok det innover seg etter hvert og vi snakket en del sammen. Og han kom frem til at han erkjente straffskyld, som var riktig, sier han.

Etter at fornærmede hadde fortalt kontaktlæreren om hendelsen, ble gutten utvist i noen dager, og byttet etter hvert skole.

Fått store konsekvenser for fornærmede

Hilde Jæger

Bistandsadvokat Hilde Jæger sier at saken har vært en stor belastning for hennes klient.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Hendelsen har fått store konsekvenser for den fornærmede. Hun sa i retten at karakterene hennes dalte, og at hun nå sliter med konsentrasjonsevner. Hun var tydelig berørt da hun snakket om hendelsen og retten måtte også ta pause på et tidspunkt.

Bistandsadvokat Hilde Jæger sier at det var godt for hennes klient å høre at tiltalte innrømmet hva han hadde gjort.

– Denne rettssaken er en stor påkjenning for henne, i likhet med overgrepet og tiden som har vært i etterkant. Hun opplevde smerte og redsel under selve overgrepet og dette har fått store konsekvenser for henne, blant annet hennes skolegang.

– Hun er svært preget av det som skjedde, men tiltaltes skylderkjennelse gjør det dog noe lettere for henne, sier hun.