– Ville skremme rullestolbruker

De to 17 år gamle guttene som er tiltalt for å ha dyttet en rullestolbruker utfor en trapp på Fredrik II videregående skole forklarte i retten i dag at de ville «tulle med ham» og skremme ham.

Frederik II vgs

To 17-åringer møtte i retten i dag etter at en rullestolbruker ble skadet på Fredrik II videregående skole i vinter.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Aktor i saken Kirsten W. Gilhuus la ned påstand om betinget fengsel i 90 dager for de to 17-åringene. Hun foreslo at det settes som en særskilt betingelse for dommen at guttene følges opp i konfliktråd.

I februar havnet en rullestolbruker utfor en trapp på Fredrik II videregående skole i Fredrikstad.

To 17 år gamle gutter, som var på besøk på skolen på det aktuelle tidspunktet, ble tiltalt for å ha dyttet gutten utfor trappen.

De to 17-åringene ble pågrepet av politiet samme dag. Statsadvokatene i Oslo tok ut tiltale mot de to for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Rullestolbrukeren ble kjørt til sykehuset i Fredrikstad etter hendelsen. Ifølge tiltalen fikk han kutt i pannen og en del skrubbsår. I vinter ble det også opplyst at han pådro seg hjernerystelse.

– Skulle «tulle med ham»

Rettssaken mot de to blir ført for Fredrikstad tingrett i dag. Begge svarte nei på spørsmålet om de erkjente straffskyld for legemsfornærmelse.

De to tiltalte kom med forholdsvis ulike forklaringer i retten. Begge forklarte at rullestolen ble dyttet bort til trappen. De hevdet at det ble gjort for å tulle med gutten i rullestolen, for å skremme ham. Den ene av de tiltalte forklarte at det var den andre som hadde dyttet rullestolen, den andre hevdet at de hadde vært sammen om det.

Bremsene stod på

Gutten som satt i rullestolen kunne fortelle at bremsene på de store rullestolhjulene stod på da ulykken skjedde. På dommerens spørsmål svarte han at rullestolen ikke trillet utfor «av seg selv». Han forklarte også at han kjente et dytt i rullestolen før han havnet utfor trappen.

Den ene av de to er også tiltalt for bruk av hasj og for at han var i besittelse av en kniv da han ble pågrepet i februar. I retten erkjente han straffskyld for hasjbruk og for å ha hatt kniv på offentlig sted.