Ikke interessert i kommunesammenslåing

Regjeringen vil slå sammen små kommuner til større enheter. – Vi er fornøyde med de kommunegrensene vi har i dag, sier Buskerudordførerne.

Buskerudtinget

Ingen ordførere i Buskerud snakket varmt om kommunesammenslåing da de fikk muligheten i går.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Samtlige ordførere i Buskerud fikk i går muligheten til å gå på talerstolen og tale for kommunesammenslåing. Ingen grep muligheten. Heller ikke Høyre-ordførerne, hverken i store eller små Buskerud-kommuner.

– Alle er fornøyde, og vi vokser jo som bare det. Hvorfor skulle vi gjøre dette her?

Det sier Per Berger, Høyre-ordfører i Hole kommune. Anledningen er Buskerud-tinget, der fylkets stortingsrepresentanter, fylkesutvalget og ordførerne i de 21 kommunene møtes.

Les: – Det bør bli langt færre kommuner i Norge

Vil slå sammen de minste

I går var det regjeringens varslede kommunereform som stod på sakslista.

Jørund Rytman (Frp)

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant fra Buskerud, Jørund Rytman.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / Nrk

Jørund Rytman Fremskrittspartiets stortingsrepresentant fra Buskerud, mener det er på tide med færre kommuner:

– Jeg stiller ofte kontrollspørsmål som: når var du på rådhuset sist? Og man er aldri det lenger, alt foregår elektronisk eller på telefon.

– Hvilke kommuner er de mest aktuelle for sammenslåing i Buskerud?

– Det vil være de med færrest innbyggere.

– Rollag har 1500 innbyggere, bør de slå seg sammen med Nore og Uvdal eller Flesberg?

– Jeg skal ikke konkludere, men per dags dato så syns jeg det.

– Vi er fornøyde

Høyre og Frp har programfestet at det skal bli færre kommuner i Norge, og før påske kommer en egen proposisjon. Men Hole kommune har gått løypa før. Der har de de samme holdningene som de har hatt i over 40 år, sier Hole-ordfører Per Berger.

Per Berger

Hole-ordfører Per Berger.

Foto: Kim Holtan / NRK

– Det var Hole Høyre som sørget for at Hole ble en selvstendig kommune i 1977, og holdningen er den samme nå. Vi har ingen debatt, ingen som maser om sammenslåing. Vi har et godt tjenestetilbud og alle er fornøyde.

Heller ikke i Nore og Uvdal er det interesse for en sammenslåing med andre nærliggende kommuner.

– Er det et folkekrav i Nore og Uvdal om å slå seg sammen med andre kommuner?

– Absolutt ikke, slår ordfører Eli Hovd Prestegården fast.

– Så du mener at Nore og Uvdal kommune fungerer godt som den er.

– Ja, det gjør vi. På de feltene vi er for små, så har vi veldig gode samarbeidsavtaler med de andre Numedalskommunene, først og fremst Rollag og Flesberg. Det fungerer veldig greit, sier Prestegården.

Les også:

– En uinteressant debatt

Men Jørund Rytman er uenig, og mener at Drammen og Lier kommuner på sikt vil være slått sammen til en stor kommune. Men han får ikke gehør hos Drammensordfører Tore Opdal Hansen (H).

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Jeg syns at en debatt rundt kommunegrenser er nå er en helt uinteressant debatt. Jeg syns det er mye mer interessant å diskutere hvilke oppgaver kommunene skal få.

– Ville innbyggerne i Drammen og Lier fått bedre kommunale tilbud hvis de slo seg sammen?

– Det tror jeg ikke. Både Drammen og Lier er i seg selv store nok til å være det som kan kalles robuste kommuner, og der kan ikke jeg se at det ligger noen spesielle fortrinn, sier Opdal Hansen.

Trenger mer penger

Selv om Nedre Eiker kommune for tiden sliter økonomisk, så gjør ikke det at ordfører Bent Inge Bye snuser på en sammenslåing med eksempelvis

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Nedre Eiker, Bent Inge Bye

Ordfører i Nedre Eiker kommune, Bent Inge Bye.

Foto: Arbeiderpartiet

Drammen.

– Vi hadde ikke fått noe mer inntekter av det. Det er bare en illusjon å tro. Vi samarbeider med Drammen og andre nærliggende kommuner i dag, og det fungerer.

– Høyres Trond Helleland sier at kommunene skal få større og vanskeligere oppgaver som man må være større enheter for å takle.

– Vi har store nok oppgaver sånn som det er i dag, så jeg skjønner ikke helt hvilke oppgaver han snakker om. Men vi kan få mer penger, så skal vi løse oppgavene. Vi har i dag for lite penger, det ser man innenfor de fleste kommuner. Vi trenger ikke skrivebordsreformer, men vi trenger ganske enkelt mer penger, sier Bye.