Hopp til innhold

I dag ble de omkomne etter skredet i Gjerdrum minnet

Til stedet i Gjerdrum kirke var blant annet statsministeren, stortingspresidenten og ordføreren i kommunen. Sju personer er funnet omkomne i kvikkleireskredet, og tre er fortsatt savnet.

Minnegudstjeneste

SØRGEGUDSTJENESTE: Søndag blir det holdt en gudstjeneste i Gjerdrum kirke til minne for alle ofrene av skredet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

30. desember midt på natten i 04.00-tiden går et stort kvikkleireskred på Ask i Gjerdrum kommune.

En redningsaksjon blir satt i gang. Mennesker blir reddet ut av skredet. Men noen blir også meldt savnet.

Dagene etter at skredet finner politiet totalt sju omkomne i skredet. Tre er fortsatt savnet, og politiet antar disse som omkomne.

Søndag ble det holdt en sørgegudstjeneste i Gjerdrum Kirke, til minne for de omkomne og til trøst for de berørte etter leirskredet.

– I dag har vi sørgegudstjeneste. I sorg i forhold til det vi har opplevd her i Gjerdrum-bygda de siste dagene, sa Prost Liv B. Krohn-Hansen, like før gudstjenesten skulle til å starte.

I gudstjenesten vil det bli spilt musikk og lest dikt.

– Musikk er viktig i sorg og glede. Musikk bærer oss, og musikk hjelper oss til å kjenne på følelser. Musikk setter ord på det som er vanskelig. Vi har en opplevelse av å være ordløse nå, sa Prosten.

Gudstjenesten startet med sangeren og dikteren, Trygve Skaug og sangen «O bli hos meg».

Det ble lest opp 11 navn og tent 11 lys i kirken. Isak Grymyr Jansen rakk ikke å bli født, men ble likevel nevnt blant de omkomne. Det var familiens ønske at også hans navn skulle leses opp.

Innholdsord ble lest av sokneprest, Jakob Furuseth.

– Det er med sorg vi samles om denne gudstjenesten i lille Gjerdrum kirke i dag. Bygda vår har blitt rammet av en katastrofe som vi aldri kunne forestille oss, og satt oss på en prøve som ingen var klar for, sier han fra Gjerdrum kirke.

Stortingspresidenten sendte sine tanker til de berørte som sørger og som lever med stor usikkerhet.

– Katastrofen som rammet Gjerdrum-samfunnet og oss på Romerike så hardt ryster og smerter også hele landet og folket. Hjemmet skal være vår trygge base der vi søker ly. Derfor er det ekstra hardt når krisen uventet rammer hjemme, sa hun i talen sin.

«En røst roper i ødemarken»

I gudstjenesten holdt lufthavnprest, Torbjørn Olsen, en preken. Den handler om natten hendelsen skjedde.

– Onsdag 30. desember var det mange som ropte – ropte etter sine, ropte etter en sønn, en datter, en far eller mor. Naboer som ropte etter hverandre. Politiet som banket på dører og ropte at folk måtte komme seg ut av husene og i sikkerhet. Rop i fortvilelse, rop i mørket, rop nede i jord og vrakrester, leste han fra prekestolen i kirken.

Videre fortalte han om sorgen man kan oppleve noe uforventet skjer. Om de gode hjelperne. Om redningsarbeiderne, politiet, helsepersonell og hundene. Om ordføreren som har opplevd det ingen andre har, og om et ødelagt nabolag.

– Såret i naturen vil minne oss om en kommune som ble hardt prøvet i disse dagene, og om en ordfører som fikk lengre og lengre skjeggstubber og bar innbyggernes smerte i sitt ansikt, leste Olsen inne i kirken.

Les: Skredet i Gjerdrum: Dette skjedde de første dramatiske timene

Dette er de omkomne og savnede