Hopp til innhold

Vet ikke om skoleundervisningen holder mål

Fylkesmannen i Østfold har ikke gjennomført tilsyn av svømmeundervisningen i fylket. – Jeg vil håpe og tro at dette er et prioritert område, sier utdanningsdirektøren.

Erik Harrel svømmer

Østfold fylkeskommune har ikke gjennomført tilsyn med svømmeundervisningen ved fylkets skoler.

Foto: Elin Martinsen / NRK

I fjor ble det utarbeidet et eget nasjonalt tilsyn med svømmeopplæringen her i landet. Tilsynet ble gjennomført i fire fylker, blant dem Aust-Agder.

Østfold er et av fylkene hvor et slikt tilsyn foreløpig ikke er gjennomført.

Lørdag døde en 15 år gammel gutt i drukningsulykke i Fredrikstad, og en 16-åring er alvorlig skadet.

Dag Løken, utdanningsdirektør ved Fylkesmannen i Østfold, sier dette heller ikke er planlagt i 2014.

– Nei, det har ikke vært gjennomført tilsyn med svømmeopplæring i Østfold. Vi har ikke vurdert det som et særskilt tilsynsområde, så langt, sier han.

Nasjonalt tilsyn i fjor

I rapporten fra Fylkesmannen i Aust-Agder står det at de har funnet sviktende systemer hos kommunene til å følge opp svømmeundervisningen. Samtidig manglet det klare rutiner for opplæringen.

Utdanningsdirektør Dag Løken

Utdanningsdirektør Dag Løken ved Fylkesmannen i Østfold.

Foto: Remi Drageset / NRK

Ifølge Løken tok de ni kommunene som ble undersøkt i Aust-Agder raskt tak i problemene som ble avdekket. Han har ikke noe inntrykk av hvordan det står til med svømmeopplæringen her i fylket.

– Nei, det vil være feil av meg å si at vi har et generelt inntrykk av hvordan det er i dag. Men vi har ikke fått noen bekymringsmeldinger om svømmeopplæringen fra foreldre, elever eller skolene.

Men da vet dere ikke om man gjennomfører den svømmeundervisningen som man skal på skolene i Østfold?

– Nei, det kan ikke vi påstå at vi vet. Jeg vil håpe og tro at dette er et prioritert område. Sikkerhet i vann og trygghet på svømmekunnskap er viktig i barns oppvekst.

Les også:

Utelukker ikke tilsyn i Østfold

I helgen døde en 15 år gammel gutt etter en badeulykke i Fredrikstad. Hans 16 år gamle fetter ligger fremdeles hardt skadet på sykehus.

Mandag uttalte politiet at dårlige svømmeferdigheter kan være årsaken til ulykken.

Utdanningsdirektøren utelukker ikke at de kan komme til å gjennomføre tilsyn med svømmeundervisning i Østfold.

– Det kan vi gjøre på lang sikt. Men hvis det kommer alvorlige bekymringsmeldinger som tyder på at det er avgjørende svikt, kan det bli hendelsesbasert tilsyn.

– Nå har vi nylig hatt en svært tragisk hendelse i Fredrikstad, og den setter naturligvis fokus på dette med svømmeopplæring og betydningen av det å mestre svømming.

Hvilke vurderinger gjør dere etter drukningsulykken?

– Det er tragisk for familiene og alle som er berørt, venner, elever, skolen. Dette berører mange. Nå er det ikke noe i denne hendelsen som utløser vårt forhold til skolen og opplæringen, det har ikke skjedd i skolens åpningstider. Det har heller ikke vært en aktivitet under skolens tilsyn, for der er kravene veldig mye mer strenge.