Rekonstruksjon av Grålum-drapet
Foto: Sebastian Nordli/NRK

Grålum-drapet i retten

Oppsummert

En 80 år gammel mann må møte for retten, tiltalt for forsettlig drap på sin kone. Tiltalte har hele tiden nektet straffskyld. Han hevder at skytevåpenet gikk av fordi beinet hans sviktet mens han siktet på kona for å skremme henne etter en krangel.

 • Uenighet i lagmannsretten

  Det er uenighet i lagmannsretten, som har behandlet saken om den 80-år gamle mannen som skjøt og drepte kona si på Grålum, skal slippes ut av varetekt. 80-åringen har sittet i varetekt siden 19.03.15. Flertallet i lagmannsretten mente det ville støte allmennhetens rettsfølelse om mannen blir sluppet ut, i påvente av ankesaken i juni. Avgjørelsen ankes til Høyesterett.

 • Rettssaken avsluttet

  Etter et sluttinnlegg av tiltalte er rettsforhandlingene om Grålum-drapet nå ferdige. Sorenskriver Thor Linde har hevet retten. Det er ikke sagt noe om når dommen er klar.

  Grålum-drapet i retten
  Foto: Sebastian Nordli/NRK
 • Frifinnelse eller anke

  – Det er så mye tvil i denne saken at retten bør frifinne ham, sier Otterstad til slutt. Men legger til at hans klient kommer til å anke en fellende dom for forsettlig drap.

 • – Utfordrende å bevise forsett

  – Han handlet i et tilfelle av sinne eller opphisselse. Da kan forestillingene om hva slags følger det kunne få være temmelig diffuse, sier Otterstad.

  – At det var med affekt som skjedde her, er det lite tvil om.

  - Det avgjørende for meg er at rekonstruksjonen viser at det tiltalte forteller skjer. Det blir vanskelig i ettertid å inne en fasit her, fortsetter forsvarsadvokaten.

 • Tror tiltalte hadde beinproblemer

  Otterstad tar også opp de nevnte problemene med tiltaltes bein og kne, som både aktor og bistandsadvokat har trukket i tvil.

  Ifølge legeerklæringen, ble flere kontrolløvelser droppet under legeundersøkelsen på grunn av dårlig gangfunksjon, minner Otterstad retten om.