– Vil takke deg til evig tid

Som fireåring falt Samuel i Glomma og var nær ved å drukne. I dag ble han gjenforent med mannen som reddet livet hans.

Det ble et følelsesladet møte da Fredrikstad-mannen, Odd Villy Arnesen, møtte 4-åringen han reddet fra å drukne - for femten år siden. Odd kom tilfeldigvis forbi da det fatale skjedde, og etter redningsdåden har de to ikke sett hverandre.

Det har gått 15 år siden Samuel Schei Medrano falt utenfor bryggekanten under Pappbåtfestivalen i Fredrikstad sommeren 1999.

En brusflaske trillet mot bryggekanten. Den da fem år gamle Samuel løp etter, mens faren hadde fokuset rettet mot lillebroren på to år.

– Jeg husker at jeg lekte med en fjær som fløy rundt. Det kom en brusflaske trillende nedover. Den falt utenfor bryggekanten, og jeg skulle ta tak i den. Så ble alt svart. Det er det eneste jeg husker, sier han.

Odd Villy Arnesen (66) ble vitne til at gutten falt ut i vannet. På rent instinkt hoppet han etter for å redde femåringen.

– Jeg ropte ut at en unge ramlet ut i vannet, også la jeg på sprang. Jeg så at den lille kroppen kom opp av vannet, men med ansiktet ned. Så forsvant den igjen. Jeg var litt redd for å treffe ham da jeg hoppet i vannet. Han var på vei mellom brygga og en båt, det var bare sekunder om å gjøre. Heldigvis gikk det bra, sier han.

– En ekte helt

De to har ikke sett hverandre siden episoden i 1999. Det ble dermed en svært følelsesladet gjenforening i Fredrikstad i dag.

– Nei, dette var utrolig stort. Det er vanskelig å holde tilbake tårene. Nå har han blitt stor og voksen. Jeg er helt våt i øyekroken, sier Arnesen.

– Jeg kommer til å takke deg til evig tid for at du reddet livet mitt. Det er utrolig at det finnes mennesker som ofrer seg selv for å redde andre. Det er en ekte helt jeg står sammen med i dag, svarer Samuel smilende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redningsmann gjenforent med gutten han reddet

Odd Villy Arnesen (t.v.) reddet Samuel Schei Medrano fra å drukne for 15 år siden. I dag møtte de hverandre igjen for første gang etter hendelsen.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Dårlig samvittighet

Møtte redningshelten etter 15 år

Det ble et svært følelsesladet møte mellom Samuel og Odd Villy 15 år etter at sistnevnte reddet den da fire år gamle gutten fra å drukne.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Grunnen til at de ikke har fått møte hverandre igjen før i dag er at familien til Samuel ikke har visst hvem redningsmannen var.

– Det har vært mange søvnløse netter. Jeg har tenkt masse på hvordan jeg kunne finne personen som reddet livet til sønnen min. Jeg har hatt dårlig samvittighet for at jeg ikke har fått takke på en ordentlig måte, sier faren til Samuel, Esteban Medrano.

Dagens gjenforening ble mulig takket være et avisoppslag fra den gang og en mann ved navn Arne Fred Buskoven.

– Jeg så Arne Buskoven flere ganger på en restaurant i Fredrikstad. Jeg var veldig usikker på om det var rett mann eller ikke. En dag klarte jeg ikke mer, og jeg gikk bort til ham og spurte, sier Esteban.

Leste aviser i timevis

Buskoven var ikke rett mann. Men han ble så interessert i historien at han startet sine egne undersøkelser.

– Jeg gikk til Fredriksstad Blad og satt og lette gjennom gamle aviser i flere timer. Jeg fant en artikkel fra 1999, der navnet Odd Arnesen dukket opp, sier Buskoven.

Han fant én person ved navn Odd Arnesen i Fredrikstad og plukket opp telefonen.

– Men han tok ikke telefonen. Dermed ringte jeg til Odd Villy Arnesen i Torsnes. Kona hans svarte og bekreftet at det var han som hadde reddet gutten, forteller han.

Samuel Schei Medrano tjenestegjør for tiden i militæret på Bardufoss. Han har også fått plass ved Universitetet i Tromsø, der han skal studere til å bli lektor.

– Hadde jeg ikke fått tak i ham, så hadde han ikke stått her nå. Men det har gått veldig bra, og det er jeg glad og takknemlig for, sier Arnesen når han får høre om 19-åringens fremtidsplaner.

Har du vannskrekk, Samuel?

– Nei, jeg klarer meg veldig fint i vannet nå. Jeg liker å bade, smiler han.