Hopp til innhold

Frykter mangel på arbeidskraft

En av tre ledere i Østfold og på Østlandet ellers, tror de får mangel på kvalifisert arbeidskraft i åra som kommer.

Borregaard fra brua

Borregaard industrier i Sarpsborg er blant dem som jobber aktivt med å sørge for kvalifisert arbeidskraft i åra som kommer.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Det viser en undersøkelse gjort av Respons analyse for bemanningsselskapet Proffice. Her svarer hver tredje leder i offentlig og privat sektor på østlandet at de frykter mangel på kompetent arbeidskraft.

Spesielt ledere i fylkene utenfor Oslo og Akershus, som Østfold, er bekymret for dette. Under halvparten av disse igjen har ingen plan for hvordan de skal møte en arbeidskraftkrise, viser undersøkelsen.

Les også: Tusen mangler lærlingplass

To områder

For Østfold er det spesielt to områder som allerede sliter, sier regiondirektør for Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, Espen N. Evensen.

– Vi ser at Østfold vil få økt behov for kompetent arbeidskraft. Prosessindustrien roper allerede etter dyktige medarbeidere, og vi ser at i hele landet er det store behov for fagfolk i helsesektoren i tida framover, sier Evensen.

NHO setter nå et spesielt søkelys på utfordringene på arbeidskraftsiden, og maner til bevissthet.

– Vi må stå sammen om å møte utfordringen, og ser at vi må tenke langsiktig, ta samfunnsansvar for rekruttering, og være bevisste på hvilken arbeidskraft man ønsker å tiltrekke seg.

Les også: NHO vil ha flere innvandrere i toppjobber

Jobber aktivt

Borregaard Dag Artur Aasbø

- Borregaard er rimelig aktive på å ta inn lærlinger, og har vært delaktig i å få i gang en egen prosessoperatørutdanning ved Borg videregående skole i høst, sier informasjonsdirektør ved Borregaard, Dag Arthur Aasbø.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Borregaard Industrier i Sarpsborg er blant dem som jobber aktivt med å sørge for arbeidstakere på de områdene det kan knipe i fremtiden. Kommunikasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø sier de tenker langsiktig.

– Vi er i gang med en egen utdanning for prosessoperatører ved Borg videregående skole, der vi "har halve klassen", sier Aasbø.

Linja har spesielt fokus på kjemiprosess og startet opp i høst. Om fire år er de første elevene ferdig utdannet. Underveis alternerer elevene mellom å gå på skolen og ha praksis ved bedriften, og skal fortsette med det de fire åra utdanningen pågår.

Les også: - Finanskrisen gir muligheter

– Det er i hovedsak på operatørsiden vi kan få problemer med å få tak i nok kvalifisert personell. Samtidig er det langt fra enkle oppgaver det handler om, og vi må sørge for å ha nok tilgang på folk hvert år, peker Aasbø på.

Les også: – Småbedrifter rammes hardest