Hopp til innhold

Angrep motspiller på fotballbanen: – Jeg har angret siden det skjedde

En 25 år gammel mann møtte i dag i retten etter at han i fjor sommer slo ned en motspiller under en 5. divisjonskamp i fotball i Fredrikstad.

Bistandsadvokat Espen Johansen og aktor Siri Holden i Fredrikstad tingrett.

Bistandsadvokat Espen Johansen og aktor Siri Holden i Fredrikstad tingrett torsdag formiddag.

Foto: Rahand Bazaz/NRK

– Alt skjedde så fort. Fornærmede lå bare der, jeg bare slo og ble dratt vekk. Jeg var litt sint, men det gikk over veldig fort, forklarte den 25 år gamle mannen da rettssaken mot ham startet torsdag.

Mannen er tiltalt for å ha angrepet og alvorlig skadet en motspiller under en 5. divisjonskamp mellom Selbak 2 og Torp IF i fjor sommer.

Han startet dagen med å erkjenne straffskyld. På spørsmål fra aktor Siri Holden om hva han i dag tenker om hendelsen, svarte mannen at han angret.

– Man skal ikke gjøre sånt. Det er kjipt. Jeg har angret siden det skjedde, sa han.

Fikk kjevebrudd

Ifølge tiltalen slo 25-åringen motspilleren i ansiktet med knyttet hånd slik at han falt i bakken og besvimte. Deretter skal han ha satt seg oppå den 21 år gamle motspilleren og slått ham gjentatte ganger i ansiktet med knyttet hånd.

Advokat Catharina Cecilie Gjesti i Fredrikstad tingrett.

Advokat Catharina Cecilie Gjesti forsvarer den voldstiltalte fotballspilleren i Fredrikstad tingrett.

Foto: Rahand Bazaz/NRK

Den fornærmede mannen svelget tungen, fikk hevelser og kjevebrudd og måtte opereres etter angrepet.

– Jeg fikk operert inn en kjevelås. Hendelsen skjedde på et veldig dumt tidspunkt. Jeg skulle starte med studier dagen etter. Jeg har måttet ta igjen en del skole på grunn av skadene, fortalte 21-åringen.

Men det er absolutt ingen selvfølge at vold på fotballbanen havner i retten.

Har kartlagt voldshendelser

Det siste året har VG gjennom en rekke artikler satt søkelyset på vold og trusler i fotballen og mangel på konsekvenser for voldsutøverne.

I en rapport fra Norges Fotballforbund (NFF) kommer det frem at det ble registrert 79 volds- og trusselhendelser bare i 2019, men at kun fire av dem endte i behandling hos doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund.

Det førte til at forbundet varslet en full gjennomgang av hvordan de håndterer vold og trusler i sin egen selvdømmeordning og at de lovte å få på plass nye rutiner for anmeldelse.

– De mange reportasjene som VG har skrevet om dette, viser jo helt tydelig at atskillig flere saker må politianmeldes, sa Pål Bjerketvedt, generalsekretær i Norges Fotballforbund til avisen.

Den fornærmede 21-åringen i Fredrikstad synes det er tungt å måtte forklare seg i retten, men han synes det er viktig.

– Jeg synes det er kjipt at saken ender opp med rettssak, men det er helt nødvendig med en rettssak som denne, fortalte han.

– Vold hører ikke hjemme på banen. Det hører ikke hjemme noe sted. Jeg vil ikke at folk skal oppleve det samme som jeg har opplevd, fortalte han videre.

Mannen som står tiltalt har ifølge Fredriksstad Blad blitt utestengt av NFF fra all organisert idrett i tre år.

Selbak jubler etter å ha snudd kampen mot Torp

Kampen mellom Selbak 2 og Torp ble stanset etter voldsepisoden i august i fjor. De siste syv minuttene av kampen ble spilt først tre uker senere.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Bekymret for konsekvensene

25-åringen var tydelig preget da han forklarte seg om hendelsene. Han fortalte at han har gruet seg til rettssaken og at han er bekymret for hva en fengselsstraff vil gjøre med fremtiden hans.

– Det jeg gjorde var galt. Jeg tenker også litt på fremtiden og vil ikke miste jobben. Det får mange konsekvenser å sone i fengsel. Man blir deprimert, man når bunnen rett og slett.

Mannen dro fra kampen rett etter voldshendelsen, men ble raskt pågrepet hjemme hos seg selv av politiet. I retten fortalte mannen at han ville si unnskyld umiddelbart etterpå.

– Jeg var sint på meg selv etter hendelsen og angret fryktelig. Jeg ville ta kontakt personlig, men fikk beskjed om å ta det via en lagleder. I dag tenker at jeg aldri burde gjort det. Ingen fortjener kjevebrudd, fortalte han.

Aktor Siri Holden la ned påstand om 120 dagers fengsel, mens mannens forsvarer Catharina Gjesti ba om at han idømmes mildest mulig straff.