Hopp til innhold

Fiskealarmen er etablert

100 000 lakse- og sjøørretfiskere skal i sommer være villfiskens vaktbikkjer.

Laksefisker

Målet er at landets 100 000 lakse- og sjøørretfiskere i sommer skal være villfiskens vaktbikkjer.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

9. april var det kick off for www.fiskealarmen.no i Stjørdal, som er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Veterinærinstituttet og Norske Lakseelver.

Målet er at landets 100 000 lakse- og sjøørretfiskere i sommer skal være villfiskens vaktbikkjer ved å rapportere via sms antall lakselus på fisk og rømt oppdrettslaks tatt i fjord og elv.

- Ved blant annet utløpet av Glomma står det flusst med rømt oppdrettslaks. Blir innslaget av oppdrettslaks større enn fem prosent vet vi at det vil gå ut over villaksbestanden. Dette ber vi fiskerne om å følge godt med på, sier Espen Farstad i NJFF til NRK.

Les også:

Laks på vei opp en foss.

Initiativtakerne til Fiskealarmen.no håper å nå fram til alle som interesserer seg for ville laksefisker. Det understrekes at denne ordningen er ikke et forskningsprosjekt. Dataene som genereres vil derfor bli tolket forsiktig.

Foto: Colourbox / PHOTOPQR/LA MONTAGNE

Årets høydepunkt

Oppstarten av fiskesesongen er naturlig nok årets høydepunkt for landets 100 000 lakse- og sjøørretfiskere.

Norske Lakseelver (NL), Veterinærinstituttet (VI) og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) ønsker å utnytte denne aktive gruppen friluftsmennesker til å bidra i løpende til kartlegging av utviklingen av status for lakselus på villfisken og rømt oppdrettsfisk i sjøen.

Derfor er www.fiskealarmen.no opprettet som en egen nettside der laksefiskere og andre kan melde inn sine observasjoner.

For Østfold er det ingen grunneiere sm har meldt inn elver til Norske Lakseelver , men det håper Farstad det blir en endring på.

- Norske Lakseelver er en næringsorganisasjon for rettighetshavere til fiske i vassdrag med laks, sjøaure og sjørøye. Vi i NJFF har ingen påvirkning der, men det er veldig greit å forholde seg til en organisasjon for oss fritidsfiskere også i Østfold, sier Farstad som er informasjonssjef i NJFF.

Luseskadet laks

Målsettingen er å kunne ta skrittet fra at det verserer rykter om observasjoner av store mengder lakselus (bildet) eller rømt oppdrettsfisk, til faktisk å kunne beskrive situasjonen.

Foto: John Øystein Berg

- Følg med på lusa

Informasjonssjef Farstad mener lakselusa er å spore mange steder, og at den også kan bli å finne for eksempel i Iddefjorden ved Halden, om forholdene ligger til rette for det.

- Lakselusa er i ferd med å ete seg utover på kysten. Først og fremst er den et problem på Vestlandet, men man må være våken på problemet også andre steder, sier Espen Farstad til NRK.

Opplysningene fra brukerne av "vaktbikkje-portalen" sendes via en sms eller mms til nummeret 0-FISK (03475), og vil gå rett inn i en karttjeneste som viser gjennomsnittstall på regionsnivå.

Espen Farstad, NJFF

- Ved utløpet av Glomma er det for høyt innslag av oppdrettsfisk, og vi oppfordrer fiskere i området til å være våkne på dette, sier Espen Farstad.

Foto: NJFF

Målsettingen er å kunne ta skrittet fra at det verserer rykter om observasjoner av store mengder lakselus eller rømt oppdrettsfisk, til faktisk å kunne beskrive situasjonen.

Rask oppdatering

Aktiv bruk av fiskealarmen.no vil bidra til at det bygges opp dokumentasjon, kompetanse og kunnskap, som igjen er nødvendig for å kunne iverksette målrettede tiltak.

Fangst av oppdrettsfisk med påfølgende innrapportering til www.fiskealarmen.no via en sms til 0-FISK (03475), vil gi en rask oppdatering av situasjonen langs hele kysten.

Dersom gitte grenser for antall oppdrettsfisk overskrides i en region vil det automatisk kunne gå en melding til forvaltningen.

Tjenesten vil derfor gi verdifull informasjon som grunnlag for eventuell iverksettelse av tiltak eller nærmere undersøkelser fra myndighetens side.

Ketil Skår, Veterinærinstituttet og Heidi Sørensen MD

Ketil Skår, Veterinærinstituttet og Heidi Sørensen fra Miljøverndepartementet var med da åpningen av www.fiskealarmen.no fant sted.

Foto: Anne-Mette Kirkemo - Veterinærinstituttet

Fornøyd statssekretær

Statssekretær Heidi Sørensen fra Miljøverndepartementet deltok under lanseringen av den nye ordningen.

Hun uttrykte glede over det initiativ som grunneierne, fritidsfiskerne og Veterinærinstituttet har tatt.

- Det er viktig at alle bidrar i arbeidet med å ivareta de ville laksefiskene, og gjennom dette initiativet har i alle fall dere vist at dere tar ansvar, sa Sørensen da etableringen av varslingsordningen var et faktum sist fredag.

Mobiliserer

I de nærmeste ukene vil det bli spredd informasjon og mobilisert til innsats.

Målet er at Fiskealarmen.no skal være godt kjent blant alle som interesserer seg for ville laksefisker.

- Det er viktig å understreke at denne ordningen er ikke et forskningsprosjekt. Dataene som genereres vil derfor bli tolket forsiktig, sier Farstad.