Hopp til innhold

Fikk ikke sommerjobb, starta egen bedrift

Nav er imponert over driftig 14-åring.

For å slippe å gå uten jobb i sommer, så starta Nora (14) egen kiosk.

For å slippe å gå uten jobb i sommer, starta Nora (14) like godt opp en egen bedrift.

Mange skoleelever og studenter sliter med å skaffe seg sommerjobb, og det kan bli åtte lange uker med lediggang for unge som ikke har klart å finne noe å fylle ferien med.

Nora Solhøi Tvete

Nora Solhøi Tvete har skapt sin egen arbeidsplass.

Foto: Victoria Ose / NRK

Men 14 år gamle Nora Solhøi Tvete fra Fredrikstad tok saken i egne hender: Hun bestemte seg for å gjenåpne en gammel kiosk, og å være sin egen sjef i sommer. Og det viser seg at det ikke er noe å si på forretningssansen.

Fjortis med forretningsteft

Kiosken på Slevik i gamle dager

Den gamle kiosken på Slevik ble stengt for 25 år siden. Siden har den vært savna av fastboende og feriegjester.

Foto: Privat
Kiosken på Slevik

Nå er det igjen liv i den gamle bua på brygga.

Foto: Victoria Ose / NRK
Kunder i kiosken

Kundene står bokstavelig talt i kø i kiosken.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Vi har jo mista begge nærbutikkene her, og både jeg og vennene mine har savna et sted å kjøpe ting, og da jeg spurte pappa om den gamle boden, så fortalte han at det var en kiosk der i gamle dager, forteller Tvete.

Den gamle nedlagte kiosken har vært stengt i 25 år, og med litt hjelp fra pappaen har hun ordna med serveringstillatelse fra kommunen, skriver Fredriksstad Blad , som først skrev om 14-åringen.

Etterlengta tilbud

Med den største ro og sikkerhet gjør hun klar til å åpne for dagen, og kundene lar ikke vente på seg.

– Det er jo helt fantastisk at det har blitt kiosk her igjen. Vi som har vokst opp her ute har savna det veldig, sier Johnny Johansen som er innom for å handle.

– Alt dette er jo en kjempeerfaring for meg. Jeg lærer veldig mye om det å starte en bedrift, og om å ha kontakt med og ta vare på kunder, sier ungjenta.

Får ros av Nav

Hos Nav roser de Noras initiativ og kaller henne et forbilde, ikke bare for unge på sommerjobbjakt, men også for ordinære søkere. Det sier Britt Tunby som er kommunikasjonssjef i Nav.

Britt Tunby, kommunikasjonssjef i Nav.

Britt Tunby er kommunikasjonssjef i Nav. Hun sier Nora er et forbilde for alle som vil ha en jobb.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Nora har gjort en fantastisk god jobb, hun har gjort mange ting helt riktig. Hun har tatt erfaring fra fjoråret da hun ikke klarte å skaffe seg jobb, hun har starta tidlig og hun har brukt nettverket sitt, sier Tunby i Nav.

Hva gjør unge feil når de skal skaffe seg sommerjobb?

– Mange starter for sent, man bør begynne allerede i februar og mars. Nå er det litt sent, men det finnes fortsatt 40 ledige sommerjobber på landsbasis.

På brygga i Slevik får Nora en lunsjbestilling på seks pølser i brød. Hun skal jobbe hver dag frem til august, men blir det få kunder har hun en nødløsning.

– Jeg har Netflix på nettbrettet, så jeg skal nok få tida til å gå selv hvis det blir litt stille, sier Nora.