Fikk avslag om familiegjenforening

Familien som for tre uker siden leverte søknad om familiegjenforening fikk i går avslag. Far må dermed forlate kona og barna allerede på mandag.

Familien Troshupa

Familiefaren må nå belage seg på å forlate Norge og familien.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Hvis far må dra tilbake til Kosovo blir mor sittende igjen alene med ansvaret for tre barn.

Det skaper store bekymringer for småbarnsmoren Valdete Troshupa.

– Jeg blir nå alene med tre barn. Den største gutten er veldig avhengig av faren sin. Han vil ikke spise med meg, ikke drikke og ikke sove med meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre sier Troshupa.

Må være ute av Norge et halvt år


Siden faren kom ulovlig inn til Norge første gang, må han tilbake til Kosovo for å sende søknad om familiegjenforening.

Han må være ute av landet i minst seks måneder, selv om familien har fått vite av UDI at søknaden om familiegjenforening kommer til å bli innvilget.

– Så lenge vi fyller alle kravene, og vi vet at vi fyller dem, er det vanskelig å forstå at han må reise bort i seks måneder, sier Troshupa.

 Valdete Troshupa

Småbarnsmoren Valdete Troshupa fortviler over at mannen hennes må forlate landet.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Lite smidig regelverk

Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF), mener dette er unødvendig tungvint.

Line Henriette Hjemdal

Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal mener dagens regelverk er lite smidig.

Foto: Lillian og Lena/Krf

– Dette er resultat av et lite smidig regelverk. Vi må få til et enklere, men rettferdig regelverk. Et som gjør at de som søker familiegjenforening, og skal ha det, får det svaret, sier Hjemdal.

Strengt regelverk

Katinka Hartmann i UDI sier de har forståelse for familiens situasjon, men at de har begrenset mulighet for å gjøre unntak fra regelverket.

– Jeg forstår godt at paret er i en veldig vanskelig situasjon og at de har et sterkt ønske å være sammen. Familieinvandringsregelverket er strengt og i denne saken har søkeren tidligere ikke fylt vilkårene for en familieinvandringstillatelse, sier Hartmann.

– Han har ikke rettet seg etter våre vedtak. Han har reist inn i landet ulovlig og oppholder seg her ulovlig, fortsetter hun.