Hopp til innhold

– Må bli lettere å søke om familiegjenforening

– Politikerne må rydde opp og gjøre det lettere for innvandrere å søke familiegjenforening mens de er i Norge, mener stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal.

Line Henriette Hjemdal (Krf)

Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal, mener lovverket må endres.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Over 250 personer fikk ikke søke familiegjenforening i Norge i fjor. De måtte først forlate landet for å legge frem søknad ved ambassaden i landene de kommer fra. For mange av dem er dette en stor belastning.

Nektet å søke

I går fortalte NRK om en familie fra Kosovo som fikk levert en søknad om familiegjenforening til slutt, etter å ha blitt nektet det flere ganger ved politietsutleningsenhet i Østfold. Årsaken er at familiens far ikke har lovlig opphold i Norge.

Men selv om familien oppfyller alle krav om gjenforening så er det ingen garanti på at saken vil bli behandlet før man har forlatt Norge.

– Det er så dumt at han må reise ut av landet for en søknad, sier mor i huset Valdete Troshupa.

 Valdete Troshupa

Valdete Troshupa er redd mannen hennes blir nødt til å forlate Norge.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Må rydde opp


Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF), mener det nå må bli enklere å søke.

– Dette blir mye byråkrati. Man må behandle en søknad to ganger fordi man må bytte kø, og det gir ikke tillit til forvaltningen eller oss politikere. Her må vi bare rydde opp og få til en mer smidig håndtering, sier Hjemdal.

– Håndhever regelverket

Snorre Sæther

UDI følger regelverket, forteller Snorre Sæther.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

UDI har nå fått søknaden og skal se på saken, men bare i fjor var det over 250 personer som fikk et vedtak om at de ikke fylte vilkårene for å søke fra Norge. forteller Snorre Sæther i UDI.

– Dette er noe lovgiver har bestemt, så det er UDIs oppgave å håndheve regelverket. Det er ikke vi som bestemmer, sier Sæther.

UDI opplyser også at i en del saker kan gjøres unntak spesielt når det kan gå ut over barn. Familien fra Fredrikstad håper på å være i denne gruppa.