Festen i Strömstad er i gang

Nordmenn har inntatt Strömstad. – Det begynner å fylles opp nå, opplyser svensk politi. Flere har alerede fått seg en tur i fyllearresten.

– Enn så lenge er det rolig, forteller Torbjörn Hansson ved Strömstadspolisen.

Han opplyser at de har mye politi i gatene og ved 15.30-tiden var rundt 25 personer er satt inn i fyllearrest.

– En ung norsk mann - iført underbukse og en fotballdrakt ble nettopp tauet inn av politiet, opplyser NRKs reporter på stedet, Martin Tangen Schmidt.

LES OGSÅ:

SE VIDEO FRA STRÖMSTAD

Video SKJERTORSDSAG_OS.mp4

– Normalt sett er det relativt rolig her frem til klokken 18.00. Det er når de skal til Halden for å feste videre det meste skjer, forteller Torbjörn Hansson.

LES OGSÅ:

Systembolaget holder stengt

Fyll og bråk fra tusener av nordmenn, som besøker kommunen denne dagen, er et stort ordensproblem, og for tredje året på rad nekter Strömstad kommune tørste nordmenn polvarer på skjærtorsdag.

– Erfaringene fra de to foregående årene har vist oss at med stengte pol blir det betydelig mindre bråk i byen, sa Strømstad kommunes informasjonssjef Jan Palmblad til NRK etter at avgjørelsen ble kjent.

De to systembolagene, som topper interne salgsstatistikker i det svenske Systembolaget på grunn av norsk tilstrømning, varsler allerede nå kundene om at dørene er stengt skjærtorsdag og langfredag, men åpnes igjen på påskaften.

Skjærtorsdag i Strømstad

Når alle er ferdige i Strømstad fortsetter festen i Halden. Det er da politiet frykter mye bråk.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Færre besøkende

I fjor skrev det svenske politiet ut rundt 100 bøter, men de aller fleste var på grunn av manglende bilbeltebruk.

– Det har vært noen færre besøkende og de som kommer oppfører seg generelt sett bedre enn tidligere. Før var det mye vold, men i fjor var det ingen, sa politisjef i Strömstad, Henric Rörberg, til NRK.no i mars.

En ny trend er ifølge politiet at flere og flere svenske ungdommer blir med nordmennene tilbake til Sverige på kvelden.

Har roet seg de siste årene

Ordenssjef for politiet i Halden, Ivar Prestbakken, er likevel ikke bekymret.

De siste årene har politiet doblet bøtesatsene i Halden i påsken for å opprettholde lov og orden, men slik blir det ikke i år.

– Tidligere var situasjonen helt ute av kontroll på skjærtorsdag, men det har roet seg betraktelig de siste tre årene, sier ordenssjef en.

Men bøtesatsene kan bli øket igjen neste år, dersom det blir mye bråk i år.