Fengslet i fire uker

En kurder i 30-årene ble i dag fengslet i fire uker i forbindelse med brannen på ventemottaket i Lier. Han nekter for å ha noe med brannen å gjøre.

Utbrente ruiner ved Lier ventemottak

Lier ventemottak brant ned til grunnen natt til onsdag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kurderen, som politiet mener er hovedmannen bak brannen på Lier ventemottak, er fengslet i fire uker på grunn av undragelsesfare.

Det ble bestemt i fengslingsmøte i Drammen tingrett i dag.

Mannen har anket dommen til lagmansretten som vil behandle anken i løpet av neste uke. Han blir sittende i varetekt frem til avgjørelsen kommer.

Nekter for brannen

Mannen nekter for å ha noe med brannen å gjøre.

– Han erkjenner ikke å være innvolvert i brannen og disse skadene som har funnet sted like før. Han har vært et helt annet sted enn der brannen oppstod, sier mannens forsvarer, Karsten Gjone.

– Han var allerede pågrepet av politiet på det tidspunktet, sier han.

Fremstilles for varetekstfengsling

Politiet ønsker å fengsle kurderen fordi de mener det er fare for at han skal gjenta kriminelle handlinger, og at han kan forhindre at han blir sendt ut av landet.

Mannen ble fremstilt for varetektsfengsling klokken 12.30 i dag.

Les også:

23 pågrepet - 19 løslates

Politiets utlendingsenhet skal nå ta hånd om tre av 23 pågrepne etter brannen på ventemottaket. Målet deres er å få mennene ut av Norge fortest mulig.

Det betyr at 19 personer løslates i løpet av ettermiddagen og morgendagen.

Mennene er fortsatt under etterforskning, men politiet ser ikke grunn til å fengsle dem.

– De vil løslates i løpet av dagen da vi ikke ser å holde de i arresten på bakgrunn av straffeprossessloven, sier politiadvokat Vibeke Gjøslien Martins til NRK.

Torsdag ettermiddag ble det klart at Politiets Utlendingsenhet (PU) vil ha to av disse åtte ut av Norge så fort som mulig.

En tredje person som ble pågrepet vil PU også ha ut av landet, og de tre vil bli fremstilt for retten av PU.

Natt til onsdag brant Lier statlige ventemottak ned til grunnen. Også Fagerli ventemottak i Nannestad er stengt etter hærverk kvelden før.Alt om saken

Tidligere straffedømt

Politiet i Søndre Buskerud meldte torsdag at de ønsket å varetektsfengsle én person som de anser som hovedmannen bak asylbrannen.

– Ut i fra de opplysningene vi har fått, fremstår han som hovedmannen bak disse opptøyene, sa politiadvokat Vibeke Gjøslien Martins til NRK.

Mannen er tidligere straffedømt i Norge.