Får likevel bygge sykehjem i Altea

Etter mange år med konflikter med Altea kommune i Spania har Oslo kommune endelig fått byggetillatelse. Nå er det opp til kommunen om de selger tomten eller bygger sykehjemmet.

Altea

Det er ombudsmannen i Valencia-regionen som har bedt Altea om å innvilge byggetillatelse, skriver Spaniaavisen.

Foto: Omsorgsbygg

Det var Spaniaavisen som omtalte saken først tirsdag. Tomten i Altea ble kjøpt i 2006 og var et prestisjeprosjekt for det tidligere Høyre-Frp-byrådet.

Saken utviklet seg til en verkebyll etter at Altea kommune sa nei til bygging på tomten fordi den var regulert til andre formål.

– Omsorgsbygg mottok i dag en bekreftelse på at vi har fått byggetillatelse på tomten i Altea med virkning fra 20.09 i år, sier administrerende direktør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg til NRK.

Har kostet nærmere 30 millioner kroner

Per Morten Johansen, administrerende direktør i Omsorgsbygg

Per Morten Johansen.

Omsorgsbygg opplyser at prosjektet til nå har kostet Oslo kommune nærmere 30 millioner kroner.

– Det har vært en prosess som har tatt veldig mange år. Over lang tid har vi hevdet at vi har blitt utsatt for urettmessig behandling der nede. Vi mener vi burde ha fått tillatelse for mange år siden, sier Johansen.

I august kom ombudsmannen i Valencia-regionen med en henvendelse til Altea om å innvilge byggetillatelse umiddelbart.

Ifølge Spaniaavisen fant de ingen juridiske problemer med utbyggingen. Ombudsmannen pekte på at et sykehjem vil kunne gi rundt 200 nye arbeidsplasser og i tillegg trekke tusenvis av brukere til kommunen.

Vil vurdere å selge tomten

Johansen i Omsorgsbygg sier det ikke foreligger noe vedtak om å bygge et sykehjem i Spania.

– Det forelegger et vedtak i bystyret om at vi skal vurdere et salg av tomten. Nå skal vi i samarbeid med eier lage en plan for hva vi skal gjøre videre, sier Johansen.

– Betyr det at dere kommer til å selge?

– Vi har vurdert at det å selge en tomt uten byggetillatelse var verdiløst. Nå har vi en tomt med byggetillatelse og da går vi videre med saken.

– Hvor mye vil dere tjene på et salg?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i, men vi har et bedre objekt nå. På generell basis kan jeg si at byggevirksomheten i Spania er veldig lav nå. Det er jo heller ingen gode priser å få i markedet for øyeblikket, sier Johansen.

– Utrolig komplisert sak

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland sier Altea-saken har vært krevende for byrådet, og at han skulle ønske at byggetillatelsen ble gitt mye tidligere.

– Det har en utrolig komplisert sak. Vi har støtt på betydelige utfordringer vi ikke forutså knyttet til behandlingen av denne saken i både kommune og fylket i Spania. Det har vært en lang prosess og vi har ikke oppnådd det resultatet som vi ønsket da vi startet prosjektet for mange, mange år siden.

– Hva gjør dere nå?

– Omsorgsbygg skal vurdere status, så vi venter på deres anbefaling, sier Røsland.

Røsland sier at på grunn av at de ikke har hatt byggetillatelse og at det spanske eiendomsmarkedet er i en dyp bølgedal har de så langt vurdert at det er best å vente med å selge tomten.

– Er du overrasket over at dere etter så mange år har fått byggetillatelse?

– I denne saken har jeg sluttet å la meg overraske.