Hopp til innhold

Får ikke drivstoff etter eksplosjonen på hydrogenstasjonen

Mandag eksploderte det ved Uno-X-stasjonen i Sandvika. Stengningen av stasjonen og andre stasjoner i landet har ført til at folk ikke får fylt bilene sine.

Jan Erik Torp

IKKE MER HYDROGEN: Jan Erik Torp, styreleder i Norsk Hydrogenbilforening, er snart tom for hydrogen. Han håper fyllestasjonene åpner snart.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Det var veldig rart, men det var veldig bra at ingen ble alvorlig skadet, sier Jan Erik Torp om eksplosjonen som fant sted i går.

Han er styreleder i Norsk Hydrogenbilforening i tillegg har han en hydrogenbil som privatbil.

– Jeg har 3/4 deler igjen på tanken. Det betyr at jeg kan kjøre rundt 300 kilometer til. Hvis jeg begrenser meg litt så kan jeg nok holde ut en uke, men det er nok sikkert andre som har det mer akutt enn det, sier Torp.

Stengte stasjoner

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at det er registrert 150 hydrogenbiler i Norge de siste tre årene.

I Oslo og Bærum er det registrert 102 hydrogenbiler. Mange av disse bilene blir fylt på ved Uno-X stasjonen i Sandvika, eller ved Uno-X-stasjonen ved Hvam i Akershus, som også er stengt.

Også Uno-X sin stasjon ved Bergen, Åsane er stengt. Det betyr at alle hydrogenstasjonene som er åpne for personbiler i Norge er stengt, som følge av gårsdagens eksplosjon i Sandvika.

Hvam Uno-x stasjon.

Stengt: Hydrogenstasjonen ved Hvam i Akershus er stengt med sperrebånd etter hendelsen i Sandvika.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Uno-X er planlagt å åpne flere hydrogenstasjoner rundt om i landet. Til sammen fire stasjoner skal åpne, men arbeidet er satt på vent etter gårsdagens hendelse.

Selskapet vet ikke når stasjonene vil åpne for drift og tar sikkerheten til kundene på største alvor. De vil derfor ikke åpne hydrogenstasjonene før årsaken er funnet.

Hydrogenselskapet Nel har levert systemet, som både produserer og fyller hydrogen på biler på stasjonen og de andre Uno-X-stasjonene. De er også usikre på når stasjonene vil åpne igjen.

– Politiet eier etterforskningen. Våre tekniske eksperter var inne i morgentimene for å bistå med å klarere at det var trygt å åpne veiene i området, skriver konsernsjef, Jon André Løkke, i en e-post til NRK.

– Videre bistår vi med det vi kan for å få klarhet i hendelsesforløpet. Vi er i en tidlig fase og har på nåværende tidspunkt begrenset informasjon, skriver han.

Brann ved Uno-x stasjon

EKSPLOSJON: Mandag ettermiddag eksploderte det ved Uno-X-stasjonen i Sandvika.

Foto: Anders Fehn / NRK

Stopper salg

Toyota Norge har stoppet salget av hydrogenbiler i påvente av mer informasjon om hydrogeneksplosjonen i Sandvika mandag.

Ifølge Teknisk Ukeblad tilbyr bilimportøren erstatningsbil, mens fyllestasjonene er stengt.

Hendelsen hindrer ikke Toyotas hydrogensatsing. Heller ikke styrelederen i Norsk Hydrogenbilforening tror eksplosjonen ved anlegget i Sandvika vil påvirke hydrogenbilens fremtid i Norge.

–Jeg har aldri hørt om noen ulykker med hydrogenbiler knyttet til drivstoffet. Jeg føler meg helt trygg på denne bilen, sier Jan Erik Torp.