Falsk admiral må i fengsel

Mannen i slutten av 50-årene må sone ett og et halvt års fengsel for å ha svindlet til seg flere millioner kroner, ved å kle seg ut som en amerikansk admiral.

Falsk admiral

Her er uniformen som forretningsmannen brukte.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Mannen som kommer fra Østfold, har ifølge retten lurt et Follo-basert transportfirma med falske kontrakter og underskrifter.

I en amerikansk admiraluniform, svindlet forretningsmannen til seg millionbeløp ved å lure transportfirmaet til å tro at de inngikk avtaler med forsvaret.

Les også: Falsk admiral siktet for millionsvindel

Avtalene gikk ut på at transportfirmaet skulle overta ansvaret for transport av militært utstyr for det norske og det amerikanske Forsvaret, samt NATO, og hadde ifølge VG en årlig ramme på 986 millioner kroner.

I dommen fra Follo tingrett blir bedrageriet omtalt som et «omfattende opplegg».

«Bedrageriet er gjennomført gjennom en periode på nærmere ett år, med et omfattende ”opplegg”, hvor det er produsert store mengder materiale, fremlagt falske kontrakter og tiltalte har ved en rekke anledninger opptrådt i uniform og fremstått som admiral.»

– Dette er en meget alvorlig sak av to grunner. Det er mange som har blitt forledet over en lang periode, og det dreier seg om store beløp, sier politiadvokat Tor Anders Persen, som representerer påtalemyndigheten.

Vurderer å anke

«Admiralens» forsvarer, Hanne Ombudstvedt, sier at de nå skal vurdere om de skal anke dommen på ett og et halvt års fengsel.

– Vi er fornøyd med at retten har tatt hensyn til og gir strafferabatt på grunn av min klients tilståelse. Men det retten ikke har lagt vekt på er hans psykiske helse, og det er det som gjør at vi må se på en eventuell anke, sier Ombudstvedt.

Transportselskapet er datterselskap til et Gøteborg-basert selskap.

Den svenske styrelederen i dette firmaet skal den 16. august i 2007, ha slått alarm og anmeldt sin egen administrerende direktør hos datterselskapet i Follo.

Påtalemyndigheten er fornøyd

Også den administrerende direktøren i Follo-selskapet ble dømt i dag, til ett år og 10 måneder i fengsel. Han erkjente seg ikke skyldig i tingretten, og vil ifølge sin forsvarer Tor Kjærvik anke dommen.

Politiadvokat Tor Anders Persen er fornøyd med dommen, det sier han til NRK.

– En enstemmig tingrett deler påtalemyndighetens vurdering av bevis og det er vi veldig fornøyd med. Når det gjelder straffeutmålingen, så er også den i tråd med vår påstand.