Elgen kommer stadig inn på E6

Viltgjerder langs motorveiene gir ingen garanti for at det ikke kan være dyr i veibanen. I morges ble en elg påkjørt på E6 i Råde.

Elgskilt på motorveien

Viltgjerder til tross: I dag har det vært nødvendig å sette opp skilt om elg-fare på motorveien.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Politiet har fått flere meldinger om dyr i veibanen i løpet av helgen, og i morges skjedde det altså en kollisjon mellom bil og elg på E6 i nordgående retning, like nord for Åsgårdskrysset ved Missingmyr i Råde.

Laster Twitter-innhold

– Det er stor sannsynlighet for at elgene kommer seg inn på veien ved av- og påkjøringene til motorveien. Der er det jo åpning i gjerdene, så det er fullt mulig for dyrene å komme seg inn, sier Harald Urstad ved landbruksforvaltningen for Moss, Rygge og Råde kommuner.

Mye elg ved Missingmyr

– Det har skjedd flere ganger, hvilket område er mest utsatt?

– Det er området fra Missingmyr til Jonstein (ved «Smartclub») som er den mest utsatte strekningen. Et av dyra som har vært ute på veien i helgen gikk ut helt nede ved Solli og det kan også være at de kommer seg på nærmere Rygge, opplyser Urstad.

Det er litt vanskelig å vite hvorfor elgen går ut på motorveien. Urstad regner med at de er på et trekk, og så butter de mot viltgjerdet. Da blir gående langs gjerdet og finner en vei inn på motorveien.

Elg på E6

Fra et tidligere tilfelle der elg har kommet seg ut på motorveien i Østfold.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– Det kan være flere årsaker til det. Nå har det vært værforhold med vind som kan gjøre at elgen trekker sørover og det kan være brunst og andre ting som spiller inn, som gjør at det er mer bevegelse i dyra på denne tiden. Det er typisk et problem som vi ser er gjentagende fra år til år, sier Urstad.

– Det er spesielt at det skjer flere ganger i løpet av få dager?

– Ja, men vi har erfaring med at det fort blir sånn dersom det først begynner, det kan være de samme dyra som kommer igjen. Det var ikke veldig overraskende at vi fikk flere telefoner etter den første.

Krever en del ekstra på E6

Det er som regel politiet som først blir varslet når det er dyr innenfor viltgjerdene Politiet tar så kontakt med landbruksforvaltningens folk.

– Når det er på E6 krever det litt annet enn det gjør på andre steder: Da må politiet på plass for å sikre trafikken, og så prøver vi så langt det går å få ledet elgene ut igjen i de tilfellene det går. Er ikke det mulig og dyra er for stresset og dette blir problematisk, må vi eventuelt avlive dem, forteller Urstad.

Urstad har vært i kontakt med både politiet og Vegvesenet, Han har etterlyst at de får sjekket at de ikke er hull i gjerdene, det kan jo også være en innfallsport for dyra. Han har også bedt om få til midlertidig skilting nå en periode, hvor dette kan bli et problem.

Ble skiltet i dag

Allerede i formiddag sørget Vegvesenet for at bilister på E6 blir varslet om elgfare mellom Solli i Sarpsborg og Rygge.

– Om en snau uke starter jakta også, kan det bli enda verre da?

– Det er vanskelig å si. Det er klart det blir litt mer fart på elgstammen. Men jeg har ingen erfaring som tilsier at elgjakta skal utløse at det blir mer påkjørsler, avslutter Urstad.

Elg på veien

Elg i veibanen er en risiko.

Foto: Linda Bjørgan / NRK