Elever advarer mot en times skolevei

– Folk kommer til å droppe ut, sier Henrik Prøitz. Han er en av flere elever som er oppgitt fordi fylkespolitikere synes det er greit at elever har en reisetid på en time en vei.

Ingen skal ha mer enn en times reisevei en vei til skolen, mener fylkespolitikerne. To elever fra Halden videregående skole kommer med sitt syn,

Se video: Erle Eldnes og Emilie Kaupang om reisetid til skolen.

Om noen år kan 50–60 flere elever enn i dag få en reisevei på mer enn en time hver vei. Det gjelder først og fremst elever fra indre Østfold og Halden.

– I verste fall kan det bli 30–45 minutter ekstra hver vei, sier fylkesdirektør Egil Olsen i Østfold fylkeskommune.

Flytte linjer

I forslaget til skolebruksplanene er det foreslått å flytte enkelte linjer fra en skole til en annen. Nå har administrasjonen sett på hvilke konsekvenser det kan få for reisetiden til elevene.

Det er blant annet foreslått å flytte restaurant og matfag, bygg og anlegg, samt musikk, dans og drama fra Halden. Dermed kan flere måtte bruke betydelig mer tid på å komme seg til skolen.

– Først reisetiden ned til Halden fra en av ytterkantene, skal man videre til Sarpsborg eller Fredrikstad tar det 45- 50 minutter til, sier Olsen.

En times reisetid er for mye

Fylkespolitikerne har sagt at grensen bør være en times reisevei.

Selv det synes elever ved Halden videregående skole er for langt.

– Jeg kjenner elever som er litt lei. Da er det et stort tiltak å komme seg til og fra skolen hver dag, sier Emilie Kaupang, elev ved Halden videregående skole.

Hun kjenner flere som har gått på skole utenfor byen og vært veldig motivert fordi de har valgt en linje de sterkt ønsket å gå på.

Rektor Arild Rød står i kantina på Halden videregående skole og snakker med to elever.

– Folk kommer til å droppe ut, sier Henrik Prøitz og Kristina Johansen Hilmarsen. Rektor Arild Rød er også bekymret for lang reisevei for elever fra Halden.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– De fleste har blitt utbrent. Å sitte en time, to timer på buss om dagen er veldig slitsomt, sier Emilie Kaupang.

– Det er viktig å bruke den tiden man har på skolen og ikke kaste den bort på å reise.

Droppet drømmelinja

Venninnen Erle Eldnes forteller at hun droppet drømmelinja medier og kommunikasjon, fordi hun da måtte reise fra Halden til Fredrikstad.

– Lang reisevei er negativt for elevene. De ønsker et tilbud i nærmiljøet sitt. Det tilsier at Halden, som den minste regionen, må ha et bredere tilbud enn de andre regionene, mener rektor ved Halden videregående skole, Arild Rød.

Han kjemper derfor for at Halden skal beholde bygg og anlegg, medier og kommunikasjon og restaurant og matfag.

4. november legger fylkesrådmannen fram endelig forslag til skolebruksplan for Østfold.

Da får politikerne anbefalt hvilke skoler som skal bestå i framtida, hvilke linjetilbud den enkelte skole skal ha og dermed hvor lang reisevei elevene må leve med.

– Reisevei over en time er et argument som taler mot noen av sentraliseringsgrepene, men det er fortsatt gode argumenter for å gjøre det, så det blir en avveining av ulemper mot fordeler, sier Olsen.