Politiet har i samråd med kriseledelsen i Øvre Eiker kommune og kraftselskapet Å Energi besluttet å evakuere innbyggere nedstrøms Hellefoss kraftverk i Hokksund.
Kommunen og Røde Kors er i gang med å gå fra hus til hus.
De som evakueres, er beboere i hus mellom Dynge-gata og Drammenselva.
– Jeg må bare legge de siste sekkene så er jeg på vei ut, sier Tino Hauvre.
Tino Hauvre flomsikrer så godt han kan i Gamle Hokksund.
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRKHan er én av dem som nå må forlate hjemmet sitt.
Sammen med naboer har han lagt ut sandsekker, stein og presenninger. Han forteller at han gjør en siste innsats for å redde huset.
– Vi kan ikke gjøre mer nå. Det er opp til naturkreftene.
Gjermund Christiansen har gjort det han kan for å sikre hjemmet sitt for vann.
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRKNabo Gjermund Christiansen blir også nødt til å finne seg et nytt sted å sove i natt.
Han er optimistisk med tanke på huset sitt før vannmengdene kommer.
– Vi får se hva som skjer. Vi tror det går bra, sier han.






Flomsikring i Gamle Hokksund.
Benjamin DanielsenVil fortsette å stige
Til TV 2 bekrefter ordfører i Øvre Eiker kommune Knut Kvale at det er snakk om cirka 80 husstander.
– Vi kom med en anbefaling tidligere i dag til politi og NVE om å vurdere evakuering basert på det enorme vannmengdene som går gjennom kraftverket nå og høyden på vannet oppstrøms, sier Ragnhild Ask Connell i Å Energi.
Både politi og brannvesen er til stede ved Hellefoss.
Foto: Anders Fahmi Nielsen / NRKRøde Kors går fra dør til dør og evakuerer folk Hokksund.
Foto: Anders Fahmi Nielsen / NRKNødetatene jobber for å evakuere husstandene i Hokksund.
Foto: Anders Fahmi Nielsen / NRKKommunikasjonsrådgiveren sier det ikke er noen konkrete skader på anlegget per nå.
– De siste prognosene vi har tilgang til sier at det vil fortsette å stige til klokken 03.00 i natt. Vår anbefaling videre er også basert på det, sier hun.
Ragnhild Ask Connell i Å Energi sier de ikke er bekymret for anlegget sitt.
Foto: Anders Fahmi Nielsen / NRKAldri sett slike vannmengder før
Det er vannstanden i dammen, på oversiden av Hellefossen i Hokksund, som har nådd et nivå som utløser evakuering.
Normal vannføring på Hellefoss er 300 m³ i sekundet, nå er det en vannføring ved Hellefoss på 1800 m³. Slike vannmengder har kommunen aldri sett før.
Skulle det oppstå skader på dammen eller svikt, kan det ifølge NVE og dameier Å Energi være snakk om 70 cm forhøyning av elva i Øvre Eiker.
Drammens Tidende meldte om evakueringen først.






Vannstanden er fortsatt stigende i Drammensvassdraget.
NRK LuftfotoNVE: Flomsituasjonen er mest kritisk i Drammensvassdraget
– Det er mye vann i de fire sjøene i Drammensvassdraget. Alt skal forbi Drammen, så jeg vil tro at Drammenselva mest kritisk, sier hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.
Vannet stiger fortsatt i Krøderen, Sperillen, Randsfjorden, Tyrifjorden, Mjøndalen og Mjøsa, skriver Varsom.no i en oppdatering klokka 9 torsdag.



Flomvernet holder vannet på avstad i Krokstadelva.
Kristian Vemund HaalandTorsdag ettermiddag ble det klart at NVE opprettholder rødt flomvarsel i Drammensvassdraget.
Flomtoppen er derimot nådd ved Eggedal, Hallingdal, Sokna, Etna, Otta, Sjoa, Gudbrandsdalslågen ovenfor Vinstra, nord for Elverum og i Numedalslågen.
– Drammenselva forbi Mjøndalen vil sannsynligvis nå toppen i løpet av fredag-lørdag, sier Engen.
Kartet viser hvordan vannstanden i Drammenselva er beregnet ved normal vannføring, ved 20-årsflom og 200-årsflom, basert på data fra NVE 2017. Flommen etter ekstremværet Hans er forventet å være mellom disse to estimatene. Trykk på utvid-pila i høyre hjørne for å bevege deg og zoome ut og inn i kartet, og få et mer detaljert bilde av hvordan flommen kan ramme ulike steder. Grafikk: Bjørnar Dervo
Randsfjorden i Drammensvassdraget kommer til å stige rundt 60 centimeter mer enn i dag og vil nå toppen i løpet av helga. Tyrifjorden i samme vassdrag skal opp rundt 1,2 meter fra dagens nivå.
I Hønefoss møtes flere av elvene i Drammensvassdraget. I Hønefoss og andre steder i kommunen er over 1700 mennesker evakuert.
I helgen er det meldt regn enkelte steder. Engen sier at alt regn er negativt for flomsituasjonen, men at det heldigvis ikke skal regne noe særlig i de hardest rammede områdene.
– Sånn som værmeldingen ser ut nå, ser det ikke ut til at det vil føre til noen økte problemer. Men som vi alle vet, kan disse værforholdene endre seg, sier NVE-hydrolog Engen.
Torsdag ettermiddag var vannet i ferd med å trenge gjennom flomsikringen i Krokstadelva.
Foto: Jan-Erik Wilthil / NRKFlere veier stengt
– Flere veier er stengt på grunn av oversvømmelser, flom eller jordskred. Evakuering på grunn av fare for flom eller jordskred har pågått gjennom natten, melder nettstedet.
– Vannet fra Drammenselva kryper oppover og er årsak til at vi nå er nødt til å stenge E134 mellom Hokksund og Mjøndalen i første omgang, sier Lasse Berge i Statens vegvesen.
Det blir omkjøring via fv. 283. Omkjøringen er skiltet. I tillegg stenges også fylkesvei 2708, Drammensveien i Mjøndalen under jernbanen ved Shell.
En av omkjøringsveiene er fylkesvei 283. Men også her er det fare for at veibanen kan komme til å havne under vann.
Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
Kan stenges på kort varsel
Berge legger til at det er sannsynlig at de også vil stenge E134 helt til Drammen i løpet av det neste døgnet.
Drammen kommune ber innbyggerne være klare for at andre veier kan bli stengt eller få redusert fremkommelighet på kort varsel.
Til sammen er 125 veier i Sør-Norge nå stengt. Flesteparten er fylkesveier.
Statens vegvesen kommer med følgende oppfordring til bilistene:
- Veisperringer settes opp for å ivareta trafikantenes sikkerhet. Det er viktig at disse respekteres og at man ikke tar seg forbi og inn på stengt veg.
- Vær obs på at aktuelle omkjøringsveier kan ha begrensninger. Mange fylkesveier tåler ikke tyngre kjøretøy. Det er viktig å sjekke eventuelle begrensninger før du kjører.
- Situasjonen endrer seg raskt. Søk oppdatert informasjon hvis du må kjøre i de berørte områdene.
Statens vegvesen sier det er sannsynlig at E134 blir stengt helt til Drammen i løpet av dagen.
Jobber med å holde omkjøringsvei åpen
– E134 er stengt i begge retninger mellom Teigen og Steinberg, sier Øistein Eriksen i Viken fylkeskommune til NRK.
Han hjalp i morgentimene Statens vegvesen med å få stengt veien, og bekrefter at begge kjørefeltene står under vann.



Vannstanden er fortsatt stigende i Drammensvassdraget. Her ved Drammen sentrum.
Fylkeskommunen har ansvaret for fylkesveiene, der blant annet 283 via Solbergelva er en av omkjøringsveiene for E134.
– Den har vi åpen så lenge som mulig. Det er det igjen ca. en halvmeter opp til veien, og det stiger litt over 3 cm i timen. Så det går noen timer før den er stengt, forteller Eriksen.
Vannet har nådd opp til veibanen på E134. Vannet i drammensvassdraget fortsetter å stige.
Foto: Jan-Erik Wilthil / NRKMange eiendommer kan bli berørt
Normal vannstand i elva ved Mjøndalen bru er ca. 1 meter. Torsdag morgen viser NVEs målinger at vannstanden er på over 2,9 meter.
Sten Petter Aamodt er beredskapssjef i Drammen kommune.
Foto: Harald Inderhaug / NRKUnder vårflommen stoppet vannstanden på ca. 2,5 meter, noe som er rett under nivået der det er behov for å sette inn flomsikringstiltak, melder Drammen kommune. Prognosene tyder på at vannstanden kan bli inntil 3,5 meter.
– Alle som bor flomutsatt til bør sikre verdiene sine. Slår det verste scenarioet til, kan vannet stige til 3,5 meter ved Mjøndalen bru. Da vil mange eiendommer bli berørt, sier beredskapssjef Sten Petter Aamodt.
Kollektivselskapet Brakar har torsdag morgen ingen meldinger ute om problemer i trafikken i drammensområdet.
– Sterke bilder
Torsdag morgen møtte beredskapsminister Emilie Enger Mehl Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg for å få et overblikk over situasjonen i Drammen.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl besøkte Drammen torsdag morgen, hvor de forbereder seg på stadig stigende vann i kjølvannet av ekstremværet Hans.
Foto: Frederik Ringnes / NTB– Vi ser sterke bilder fra lenger nord i de områdene hvor Hans har herjet verst. I Nesbyen er det katastrofebilder, og i Hønefoss er det kritisk.
– Alt vannet som har vært der, skal gjennom her også, sier Mehl til NTB.
Ødeleggelsene er omfattende etter ekstremværet Hans. Flere steder er bebyggelse er ødelagt, veier er stengt og toglinjer berørt. Forsikringsselskapene har blitt rent ned av skademeldinger.
– Jeg tenker på alle dem som står midt oppi dette, og det er sterkt å se ødeleggelsene. Regjeringen skal også stille opp i etterkant når skadene skal rettes opp i, sier Mehl.
– Det viktigste er at dette ikke går utover liv og helse.
Farevarsel på rødt nivå
Flomfarevarselet for Drammen og Øvre Eiker ble onsdag oppgradert til rødt nivå.
Dette er det høyeste farenivået og betyr at det er en ekstrem situasjon. Det er forventet omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskade på bebyggelse og infrastruktur.
Elisabeth Rui er regionsjef i NVE.
Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK– Det er forventet at det kan bli ganske mye mer vann enn det er nå, sa regionsjef for sør i NVE, Elisabeth Rui, til NRK på onsdag.
Onsdagens prognoser fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viste at flere store innsjøer og vassdrag vil oppleve historisk store vannmengder de neste dagene.
– De viser at vi nå har en veldig krevende situasjon der vi får flere vassdrag som kan nå rekorder i forhold til tidligere, sier Brigt Olav Samdal, avdelingsleder for skred- og vassdragsavdelingen i NVE til NRK.
– Vi oppfatter dette til å være ganske alvorlig. Det er krevende, og vi er usikre på hva slags konsekvenser dette kan gi.
For Drammensvassdraget kan situasjonen bli historisk. NVE frykter det store vassdraget kan flomme ut over sine bredder.
– Drammensvassdraget er et stort vassdrag som er vant til å ha mye vann, og vi risikerer nå å komme på en rekord for Drammensvassdraget, sier Samdal.