Hopp til innhold

Dennis til morgenstudio

Skuespiller Dennis Storhøi fra Fredrikstad gjester NRK Østfolds morgensending fredag.

Dennis Storhøi, Peer Gynt-Spelet

Dennis Storhøi tok over hovedrollen som Peer i Peer Gynt-spelet i 2008. Han er også kjent for å ha gitt stemme til en rekke utenlandske tegnefilmer, og har opptrådt i en mange forestillinger ved Oslo Nye Teater, hvor han har vært ansatt siden 1991.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fredag morgen mellom klokka 0703 og 0900 er det Jahn Dennis Storhøi (født 15. juli 1960 i Fredrikstad), skuespiller og stemmeskuespiller kjent fra en rekke norske TV-serier, spillefilmer og teateroppsetninger som gjester NRK Østfolds morgensending.

Les også:
Dennis Storhøy fikk Plankebæreren
16 foreslått til Østfold-prisen

Allsidig skuespiller

Storhøi er utdannet som skuespiller på Statens Teaterhøgskole i 1985. Han gikk også et år på Lærerhøgskolen i Halden i 1981.

Han debuterte på scenen i 1985 i stykket Fruen fra havet på Den Nationale Scene.

Dennis Storhøi

Storhøi har med sine roller på teater, i film, kortfilm og som dubbet stemme på tegnefilmer høstet mye ros.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Fra 1986-89 var han tilknyttet Rogaland Teater, hvor han spilte i stykker som Hvem er Ernest? (av Oscar Wilde), Brødrene Karamasov (av Fjodor Dostojevskij) og Shakespeare-stykkene En midtsommernattsdrøm og Romeo og Julie.

Storhøi har vært fast ansatt ved Oslo Nye Teater siden 1991, og har hatt store roller og hovedroller i stykker som bl.a Dracula, 40, Chicago, My Fair Lady, Hvem er redd for Virginia Woolf og mange andre kjente stykker.

Peer Gynt

I forbindelse med Ibsen-året 2006 medvirket han i Peer Gynt-forestillingen Verdensborger av gemytt som ble fremført på engelsk og spilt i flere land.

I 2008 spilte han tittelrollen i det fantastiske Peer Gynt-stevnet ved Gålåvatnet, der Storhøi ble rost opp i skyene for sine prestasjoner.

Oppsetningen i 2008 var regissert av Svein Sturla Hungnes, som også spilte hovedrollen som Peer Gynt fra 1995 til 2007.

Peer Gynt-stemnet, også kalt Peer Gyntspelet, er en årlig utendørsforestilling av Henrik Ibsens dramatiske diktverk Peer Gynt.

Skuespillet fremføres på friluftsscenen ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen, og har vært arrangert i august måned siden 1989, fra 1993 med Edvard Griegs musikk. Forestillingen blir sett av over 12.000 tilskuere hvert år.

Hollywood

Storhøi debuterte på film i 1988 i den populære barnefilmen Kamilla og tyven, samt oppfølgeren året etter.

Han ble for alvor lagt merke til etter disse filmene, og medvirket i Over stork og stein (1994) og , som en av få nordmenn i en Hollywood-film; The 13th Warrior (1999).

The 13th Warrior har et vikingrelatert tema. Filmen bygger på en roman av Michael Crichton, og benytter seg av såvel den arabiske geografen Ibn Fadlan og sagnet om Beowulf.

Han har vært med i flere tv-serier og bidratt med stemmen sin på et 20-talls tegnefilmer.

Prisbelønt

Storhøi har med sine roller på teater, i film, kortfilm og som dubbet stemme på tegnefilmer høstet mye ros.

Han har vært nominert til Østfold-prisen, til beste mannlige skuespiller på Gullruten for sin rolle i "Seks som oss" i 2005 og rollen i "Størst av alt" i 2007er belønnet med Oslo bys kunstnerpris 2003, Kritikerprisen 2003 , Komiprisen 2004 i klassen beste mannlige artist, revy og komedie og Plankebæreren 2008.

Les også:
Kongen av Mallorca som morgenvert
Morgenstund med Svein Gundersen
Hellstrøm programleder i NRK

Dennis Storhøi, Peer Gynt-Spelet

Dennis Storhøi gjør en fantastisk Peer Gynt på utendørsscenen ved Gålåvatnet.

Foto: Rainer Prang / NRK