– Søndagsåpent vil gi dyrere mat i Norge

Høyere matvarepriser blir resultatet av regjeringens forslag om å la butikkene holde åpent også på søndager, mener bransjen selv.

Sunne matvarer

PRISENE OPP: Ingen tvil om at matprisene vil gå opp, mener Dagligvarehandelen.

Foto: Camilla Veka / NRK

– Det er ingen tvil om at dagligvareprisene vil gå opp. Salget av mat vil ikke øke tilsvarende utgiftene. Det betyr at butikkene ikke får økt omsetning, bare at folk vil spre matinnkjøpene over en dag til, sier daglig leder Reidar Molthe i Dagligvarehandelen.no til VG.

Han er en av landets fremste eksperter på matkjedene.

– Små butikker blir tapere

Fredag legger regjeringen fram forslaget om søndagsåpne butikker, noe de etter alle solemerker får flertall for i Stortinget. Kompromisset er imidlertid at hver enkelt kommune selv skal avgjøre om søndagsåpent skal være greit.

Ifølge VG er konsekvensene av søndagsåpne butikker flere enn bare høyere priser. Mindre butikker som ikke har kundegrunnlag eller ressurser til å holde åpent, blir taperne. Samtidig sier alle de store dagligvarekjedene at de vil holde svært mange av sine butikker åpne på søndager, noe også de to største kjøpesentereierne, Olav Thon Gruppen og Sektor Gruppen, sier de vil gjøre.

Olav Thon

SØNDAGSÅPENT: Olav Thon Gruppen varsler søndagsåpne butikker i sine kjøpesenter hvis det blir ja.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

En rapport som Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har laget, konkluderer også med at matprisene vil gå noe opp når butikkene får anledning til å holde åpent på søndager.

Høyre og Frp har lenge ønsket å avvikle søndagen som handlefri dag, og får flertall på Stortinget ettersom Venstre mener dette er opp til hver enkelt kommune å avgjøre.

– Mot folkets vilje

Det er fortsatt flertall imot i befolkningen, viste en undersøkelse Sentio utførte for Klassekampen i desember.

Ifølge Line Henriette Holten Hjemdal, stortingspolitiker for grenseutsatte Østfold, mente da at regjeringen var på kollisjonskurs.

Line Henriette Hjemdal (KrF)

I MOT: Line Henriette Holten Hjemdal fra Kristelig folkeparti mener regjeringen er på kollisjonskurs med sin egen befolkning.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Undersøkelsen er en bekreftelse på at regjeringen ikke er i takt med befolkningen når det gjelder søndagsåpne butikker. Tidligere undersøkelser forteller at heller ikke butikkeiere eller butikkansatte vil ha søndagåpne butikker året rundt. Da er det ingen flertall i noen kategori, og det bør regjeringen lytte til, sa hun.

Spesielt har debatten rund søndagsåpne butikker rast i Østfold, som sliter med stor konkurranse fra grensa.

Stortingspolitiker fra Høyre i Østfold, Bengt Morten Wenstøb, mener derimot at søndagsåpne butikker vil bremse grensehandelen.

Ved søndagsåpne butikker vil du få flere muligheter til å handle i ditt nærmiljø. De fleste vil være lojale mot sitt nærmiljø og handle i butikker lokalt, har han uttalt.

– Tror på KrF-seier

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er mulig å overbevise regjeringen om å snu i saken.

– Jeg tror den kan vinnes på at folket, næringen, de ansatte, miljøbevegelsen og kirken er imot, og at regjeringen ikke opplever denne kampen som viktig nok, sier Hareide, som heller ikke har særlig stor tro på Venstres løsning.