Frykter konsekvensene av søndagsåpne butikker

I et åpent brev til regjeringen ber 11 organisasjoner regjeringen utrede konsekvensene av søndagsåpne butikker.

11 organisasjoner er svært bekymret over konsekvensene hvis regjeringen går inn for søndagsåpne butikker i Norge hele året. De har skrevet et åpent brev til regjeringen der de ber denutrede konskvensene.

SE VIDEO: Sturla Stålsett og Frivillighet Norge er en av flere organisasjoner som ber regjeringen se nærmere på konsekvensene av søndagsåpne butikker.

Andre søndag i advent var flere butikker og kjøpesentre søndagsåpne for dem som ville bruke dagen til å handle inn julegaver eller andre varer.

Regjeringens ønske var at søndagsåpne butikker året rundt skulle være på plass fra nyttår, men dette har ikke skjedd.

Nå har flere organisasjoner og fagforeninger skrevet et brev til kulturminister Thorhild Widvey hvor de ber regjeringen gjennomføre en skikkelig utredning av konsekvensene ved søndagsåpne butikker før det settes i gang.

Frykter konsekvensene

Blant organisasjonene som har skrevet under på brevet er Virke dagligvare, Frivillighet Norge, Norsk Transportarbeiderforbund og Handel og kontor. I brevet står det at organisasjonene har mange ulike bekymringer knyttet til søndagsåpne butikker.

Blant annet ber man regjeringen se på konsekvensene i et miljøperspektiv, og vurdere om det kan medføre dyrere matvarer og mindre tid til frivillighet.

– Det er mange ting som gjør søndagen til en annerledes dag, og det kan påvirkes sterkt av denne endringen. Derfor er vi opptatt av at dette blir utredet skikkelig. Hvilke konsekvenser får dette for familien og frivilligheten, sier Sturla Stålsett, styreleder i Frivillighet Norge, til NRK.

Han mener det er en reell sannsynlighet for at folk får mindre tid til dugnad og frivillig arbeid.

– Det vi har sett er at folk er blitt mer aktive jo mer fri de har fått. Dette er en stor endring, og vi tror det blir vanskeligere å få til dugnader og frivillig arbeid hvis ikke folk har fri samtidig, sier Stålsett.

– Kan øke matvareprisene

Julehandel i Oslo

HANDEL: I desember får butikker holde søndagsåpent, men regjeringen ønsker at det skal være mulig hele året.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Han får støtte i kravet om en stor utredning fra Virke dagligvare og direktør Ingvill Størksen. Hun ser det hele fra dagligvarebransjens ståsted.

– Vi er redde for at regjeringen vil vedta dette på et rent ideologisk grunnlag uten å se på de faktiske konsekvensene. Dette kan ha dominoeffekter vi ikke ser nå, sier Størksen til NRK.

Særlig er de bekymret for konsekvensene en ekstra åpningsdag vil kunne få for små bedrifter.

– Hvis man må holde åpent en ekstra dag så kan det enten knekke en allerede vanskelig økonomi i en liten butikk, eller det kan være veldig vanskelig for en liten franchisedrevet butikk å få dette til å gå, fordi dette ofte er familiebedrifter, sier Størksen.

Hun mener også det er avgjørende at man vurderer om det vil bli dyrere å kjøpe mat fordi bedriftene skal ha åpent en ekstra dag.

–- Det er jo en av tingene vi er bekymret for. Utgiftene ved å holde åpent må jo hennes inn et eller annet sted fra. Derfor ønsker vi at regjeringen skal se på det, sier Virke dagligvare-direktøren.

Under arbeid

Høyre og Frp lovet å sørge for søndagsåpne butikker i regjering, og opprinnelig var det et ønske om å få dette på plass fra 2015.

Slik er det ikke blitt, og det er heller ikke klart om og når det eventuelt vil bli sendt ut på høring et forslag om søndagsåpne butikker.

– Jeg synes det er fornuftig at butikkene selv kan bestemme om de vil ha åpent eller ikke, så kan forbrukerne bestemme om de vil bruke det eller ikke, sier Kristin Vinje, stortingsrepresentant for Høyre.

Trine Skei Grande

VIL AT KOMMUNENE BESTEMMER: Venstre-leder Trine Skei Grande tror ikke det er lurt med fullt frislipp for søndagsåpne butikker.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Regjeringens samarbeidspartier er heller ikke positive til forslaget. KrF har sagt de ikke ønsker søndagsåpne butikker, mens Venstre har sagt de mener spørsmålet må avgjøres av den enkelte kommune.

– Man bør høre på alle før man gjør slike endringer. Men det er klart, hvis du legger partiprogrammene ved siden hverandre og ser hva folk har stemt, så kommer det til å bli noen endringer her. Men jeg tror ikke et fullt frislipp er lurt. Det som er lurt er å flytte makten ned til kommunene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

NRK har vært i kontakt med Kulturdepartementet. De opplyser at de jobber med spørsmålet om søndagsåpne butikker og at saken er til behandling.

SISTE NYTT

Siste meldinger