Hopp til innhold

Bønn fra brannsjef: – Ikke la strømprisene øke risikoen for brann

Brannsjefen i Fredrikstad advarer mot å lade mobilen eller la vaskemaskinen gå om natten for å spare penger.

Innsatsleder i brannvesenet, Stein Laache

Brannsjef i Fredrikstad kommune, Stein Laache, ber folk være forsiktige med bruk av elektriske apparater på nattetid.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Strømprisene har satt stadig nye rekorder denne vinteren. De høye prisene har muligens fått flere til å planlegge strømforbruket etter når på døgnet det er billigst.

Men brannsjef Stein Laache i Fredrikstad ber folk om å unngå bruk av elektriske apparater på natten.

– Det er ingen tvil om at befolkningen er oppmerksom på at prisene faller på natten når forbruket synker. Vår sterke oppfordring er å unnlate bruk av særlig vaskemaskiner og lading av data og telefon på natten, sier han.

Laache minner om at brannfaren øker og at en brann mens man sover kan føre til alvorlige konsekvenser.

– Det er ganske små summer man sparer ved å lade telefon, nettbrett og vaskemaskin på natten. Man får heller bruke vaskemaskinen litt sjeldnere, for å begrensa faren på nattetid.

Anbefaler brannvarslere på soverom

Brannvesenet i Fredrikstad har selv vært aktive med å be folk om å være forsiktige, og å ikke la strømsituasjonen føre til økt risiko for husbranner.

– Man bør være ekstra nøye med å ta vare på egensikkerheten hjemme. Da bør man unngå en slik risiko for å spare penger, sier Laache.

Dersom det brenner mens du sover, vil naturligvis brannfaren være større. Brannsjefen ber folk om å sørge for å ha en brannvarsler på soverommet.

– Det er en del som har brannvarslere spredd rundt i forskjellige rom, men jeg anbefaler å ha det på soverommet. Da hører du brannvarslerne så tidlig som mulig.

Brannvarslar Scandic Sunnfjord Hotel

Laache ønsker flere skal ha brannvarsler på soverommet.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

Må veies opp mot blodprisene

Grunnleggeren av Facebook-gruppen Kraftropet, Odd Willy Aas, mener folk vil spare så mye penger som mulig på strømmen. Det innebærer blant annet å bruke elektriske apparater på nattetid.

– Jeg er nesten helt sikker på at folk flest gjør dette, uavhengig av hvor mye penger man har. Alle vil spare på strømmen, sier han.

Facebook-gruppen med rundt 26.000 medlemmer vil ha en endring i strømprisene.

Grunnleggeren mener brannfaren må veies opp mot strømprisene.

– Det kan være brannfarlig, det er klart at det sikreste er å gjøre det på dagen så du har full kontroll. Men man må veie det opp mot blodprisene som er på strømmen nå.

– Folk må nesten avgjøre selv hvordan de håndterer det. Med normale priser på strømmen kunne vi vasket på dagtid. Det hadde vært det beste, avslutter Aas.

Odd Willy Aas

Grunnlegger: Odd Willy Aas startet Facebook-gruppen som nå har 26 000 medlemmer.

Foto: Privat