På dette lille stedet dukker «drapsofrene» opp overalt

Siden Camilla Läckberg som femåring lot nissemor drepe nissefar, har hun latt de mest hyggelige og nifse ting skje på hennes hjemsted Fjällbacka.

Fjällbacka

Det lille stedet Fjällbacka i Sverige har blitt satt på kartet ved hjelp av Camilla Läckbergs krimbøker.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Den lille plassen Fjällbacka på den svenske vestkysten er blitt kjent i store deler av verden etter at krimforfatteren Camilla Läckberg har lagt flere mord til stedet der hun vokste opp.

– Camilla hadde stor fantasi allerede da hun var liten. Hun var vel ikke mer enn fem-seks år da hun skrev en bok der nissemor slo i hjel nissefar, forteller moren Gunnel Läckberg.

Bekymret lærerne

Gunnell Läckberg

Gunnel Läckberg er den stolte moren til krimforfatteren Camilla Läckberg.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Krimdronningen selv bor nå i Stockholm, men hennes mor reiser hjem til Fjällbacka så fort hun kan. Hun forteller at datteren tidlig ble opptatt av krim.

– På skolen lurte de på om hun hadde problemer hjemme siden hun skrev så uhyggelige historier. Lærerne spurte oss om hvordan det sto til.

Men den lille jenta fikk skrive som hun ville.

– Andre ble interesserte i hester, mens jeg ble interessert i seriemordere. Jeg var et litt underlig barn. Jeg er glad for at foreldrene mine ikke slepte meg til en terapeut for å forsøke å ta det bort, har Camilla sagt til Expressen.

Nå har den merkelige interessen satt Fjällbacka på kartet.

– Overalt vet de hvor Fjällbacka er. I høst kom det folk helt fra Texas som gikk rundt og gjorde intervjuer, forteller Gunnel.

Fjällbacka

Fjällbacka ligger på vestkysten i Sverige og har omtrent 1000 innbyggere.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Kjenner igjen karakterene

I de smale, trange gatene på det sjarmerende, lille stedet skjer de verste ting. Tettstedet har omtrent 1000 innbyggere, men mange av dem har endt sine liv i Läckbergs bøker.

Camilla Läckberg

Camilla Läckbergs bøker har nådd flere millioner lesere.

Foto: Henriksson, Janerik / NTB scanpix

Historiene er fiktive, men karakterene kan man kjenne igjen, sier Ulrika Hansson som driver kafeteria og hotell i Fjällbacka.

– Man gjør jo det. Jeg skal ikke nevne noen navn, men innimellom tenker jeg at det er den personen.

– Det er mange som kommer hit for å oppleve Camilla Läckbergs Fjällbacka. Vi treffer turistene, og det er så deilig å høre hvor mye de har lest seg opp. De kan flere detaljer om stedet enn en annen vet, sier Ulrika.

Måtte bytte navn

Bøkene til Camilla Läckberg er oversatt til en rekke språk og har nådd flere millioner lesere. Moren hennes har selvfølgelig lest alle.

– For de første leste jeg manuset. Da var det visse navn som jeg kjente igjen, som hun ikke kunne bruke. De ble for like virkeligheten, forteller Gunnel.

Andre ganger har hun kommet med tips.

– Vi er gode venner med Leif som kjører søpla her. En dag satt vi og snakket. Da sa han at nå legger vel snart Camilla et lik bak i søppelbilen min. Jeg fortalte det til Camilla, og hun fikk en idé med en gang.