Hopp til innhold

Bilfører frikjent for bildrap – Familien til 11-åring vurderer anke

Den 19 år gamle mannen som sto tiltalt for uaktsomt bildrap på en 11 år gammel syklist er frifunnet i saken. 11-åringens familie vurderer nå anke.

Dødsulykke i Rakkestad

En 11 år gammel syklist døde etter å ha blitt påkjørt av en bil. Føreren er frikjent i Sarpsborg tingrett.

Foto: Glenn Johansson

Mannen var tiltalt for uaktsomt bildrap, etter at en 11 år gammel gutt ble påkjørt og drept på riksvei 22 ved Kirkelund i Rakkestad i april fjor.

Sjåføren nektet straffskyld både for uaktsomt drap og uaktsom kjøring under den første dagen av rettssaken i Sarpsborg tingrett.

Nå er han frikjent både for straffansvar og erstatningsansvar.

– Det som har skjedd er ille, både for min klient og for familien, men han er lettet over å bli frifunnet, sier 19-åringens forsvarer Trond Dyvik til NRK.

Les også: – Jeg så ham i god tid, men jeg kunne ikke gjort noe annerledes

Syklet på feil side

Advokat Trond Dyvik

Førerens forsvarer Trond Dyvik sier at det har vært en tøff dag for 19-åringen.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Rett før ulykken foretok mannen en forbikjøring av to biler foran en bakketopp.

Etter å ha passert bilene måtte han legge seg tilbake i eget kjørefelt for å unngå en møtende bil. Det har under forhandlingene vært et springende punkt om forbikjøringen på sletta var forbundet med fare.

Spesielt bilens hastighet før ulykken har vært et tema.

– I denne saken har det vært en ekstra belastning for min klient at politiets sakkyndige beregnet farten altfor høyt. Han fryktet at det kunne føre til at han ble dømt for noe han ikke hadde gjort. Men vi fikk endret på det blant annet ved hjelp av en alternativ sakkyndig, sier Dyvik.

Politiets sakkyndige beregnet hastigheten på tiltaltes bil til 115–117 kilometer i timen. Men under hovedforhandlingen i tingretten ble det lagt frem en skriftlig rapport som konkluderte med 80–85 km/t.

I dommen legger retten til grunn at bilen holdt en hastighet på minst 80 km/t, som er fartsgrensen på stedet, uten at det er mulig med sikkerhet å hevde at farten var høyere.

Vil vurdere anke

Åstedsbefaring i Rakkestad

Dommere, advokater og politiet på befaring på åstedet i Rakkestad. I bakgrunnen ser man stedet der syklisten ble påkjørt.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Retten legger også vekt på at 11-åringen syklet på feil side av veien. I dommen står det at han gjorde en brå manøver så kan kom på tvers av veibanen med kurs over veien like før bilen kom mot han.

Den tiltalte skal ha blitt oppmerksom på gutten og forsøkte å gjøre en unnamanøver, samtidig som han bremset i panikk.

«Avstanden fra det punkt tiltalte så syklisten var 70–100 meter, hvilket vil si at det går 3–5 sekunder fra han blir oppmerksom på syklisten til han vil passere når farten er 80 km/t», står det i dommen.

Les også: - Dette klarer vi sammen

Bistandsadvokaten til 11-åringens foreldre, Cecilie Christine Waage, sier at familien nå vurderer en anke av erstatningsspørsmålet.

Cecilie Waage

Familiens bistandsadvokat, Cecilie Waage.

Foto: Jan Ivar Vik

– Vi mener at retten har gjort en feil vurdering om sjåføren har utvist grov uaktsomhet, sier Waage.

Bistandsadvokaten forklarer at kravene som stilles til bevis rundt spørsmålet om en erstatning er svakere enn de kravene som stilles når det gjelder straff. Hun mener dommen ikke tar god nok stilling til denne forskjellen på straff og erstatning.

– Så sånn vi ser det må vi vurdere en anke.

Bistandsadvokaten forklarer at det også er et forsikringsselskap involvert og at de kan søke erstatning fra selskapet.

– Det skal vi ta stilling til når vi har snakket grundig sammen om dommen, sier Waage til NRK. Hun har bare snakket med familien på telefon om dommen.