Bergingsarbeidet tar tid

Beboerne som er evakuert ved Årum kan ikke vende hjem på flere timer ennå.

Tankbilvelt Årum
Foto: Birger Kjølberg / NRK

En tankbil med saltsyre veltet i rundkjøringen ved E6 torsdag formiddag klokka 12:11. Saltsyren er svært giftig og oppryddingsarbeidet er vanskelig og tidkrevende.

Politiet har åpnet for passerende trafikk på E6, men holder av- og påkjøringsfeltene til E6 fortsatt stengt etter trailervelten.

Ny lekasje

Det lakk saltsyre fra traileren etter at det oppstod en sprekk da den veltet. Lekkasjen ble raskt tettet, men av sikkerhetstilsyn ble folk i området evakuert.

En tankbil kom til stedet for å ta over lasten fra den havarerte traileren. Under dette arbeidet lakk det ute mer saltsyre. Denne andre lekasjen ble etter kort tid stoppet og bergingsarbeidet fortsetter nå utover ettermiddagen og kvelden.

Ingen får flytte tilbake til området før ulykkesstedet er helt ryddet.

Flere titalls beboere i nærheten er evakuert.

Syrefare

Saltsyre fordamper når den blir varmt. Denne gassen kan skadelig for luftveier hvis man puster den inn.

- Vi regner med 3-4 timer til så skal det være over, hvis ikke det skjer noe vi ikke har kontroll på, sier oprasjonsleder Trond Puck.

- Vi ber folk om følge med på radio og nett om når folk kan begynne å vente tilbake til sine hus eller bevege seg i nærheten av ulykkestedet, sier operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Trond Puck.

- Hold vinduene stengt

Også folk som ikke er evakuert men bor nær ulykkesstedet, bes om å holde vinduer og dører lukket mens saltsyretanken tømmes.

Lange køer

Ulykken på Årum skjedde rett etter Fredrikstadbrua i hadde vært stengt eller delvis stengt i forbindelse med innspillingen av filmen "Lange Flate Ballær 2". Dette hadde skapt lange køer mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Trafikkproblemene fortsatte når Riksvei 111 ved Årum ble stengt etter trailervelten som førte til lekasje av saltsyre.