Beinfunn stammer fra menneske

Beinet som ble funnet i Gamlebyen torsdag ettermiddag viser seg å stamme fra et menneske. Men det er ikke det eneste funnet som er gjort.

Beiner som ble funnet i Gamlebyen torsdag ettermiddag viser seg å stamme fra et menneske. Men det er ikke det eneste funnet som ble gjort.

I forbindelse med gravearbeider i Gamlebyen i Fredrikstad ble et menneskebein funnet.

Torsdag ettermiddag dukket det opp noe som kunne ligne på et lårbein i forbindelse med gravearbeider i Gamlebyen i Fredrikstad.

Lars Ole Klavestad, fra fylkeskonservatoren

Lars Ole Klavestad, fra fylkeskonservatoren tok fredag en nærmere titt på funnet.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Nå er det klart at det stammer fra et menneske.

– I nabokvartalet her vet vi at det var en kirkegård på 1600-og 1700-tallet som tilhørte hospitalet. Det var en kirkegård for de aller fattigste. Det er ikke langt herfra, så det er sannsynlig at dette kan settes i sammenheng, sier Lars Ole Klavestad, fra fylkeskonservatoren, som fredag tok turen for å se nærmere på funnet.

Han kan foreløpig ikke si nøyaktig hvor gammel beinet er eller om det stammer fra en mann eller kvinne.

– Det er sannsynligvis fra 1650 til 1740. Vi har ikke studert materialet godt enda, men det er jo interessant å gjøre sånne funn fra den tidlige delen av Fredrikstad bys historie, sier Klavestad.

I løpet av dagen dukket enda flere bein opp, men det er ikke de eneste funnene som er gjort.

– Vi gjorde veldig interessante funn her tidligere i dag. Ved vanntroa ble det funnet restene etter en gammel vannpost, en brønn fra Fredrikstads første vannledning, forteller Klavestad.

– I nærheten ble det også funnet fortau som var bygget opp av delte tømmerstokker som gjorde at man kunne gå tørrskodd i de leirete gatene. Under bakken her ligger det mange spennende ting bevart i jordlagene, legger han til.

Se video:

Det er benrester fra et menneske som ble gravd opp i Gamlebyen Fredrikstad i går. Det stammer antagelig fra fattigkirkegården som var i bruk frem til 1742.

Per Arne Wilhelmsen fra Fredrikstad kommune viser frem beinrestene de har funnet.