Hopp til innhold

Baksten som dreper sneglene

De serverer boller til sneglene og får ned bestanden. Her er oppskriften på baksten som ble laget i Hagen min.

Mordersnegla
Foto: Marin Tangen Schmidt / NRK

Hvert år innvaderes hagen til Alexander og Jan Grüner-Moström av brunskogsneglen. Hageeierne er fortvilet over krypet som ødelegger og gjør stor skade i bedene, likevel har de funnet en løsning, nemlig gjærbakst med nematoder.

To smilende menn foran bugnende blomsterbusk

Alexander og Jan Grüner-Moström har færre snegler i hagen etter å ha lagt ut åte med nematoder.

Serverer nematoder

Alexander rører sammen gjær, vørterøl, havregryn, byggmel og Nemaslug til en seig masse. Han triller små boller og legger dem ut i bedet der han vet sneglene kommer når mørket faller på.

Vi trenger ikke vente lenge. Selv om sneglene beveger seg sakte, finner de fort frem til baksten med nematoder.

Dette er rundorm som går spesifikt på snegler. De finnes naturlig i jordsmonnet og brukes til å infisere snegler så de blir syke og dør, samtidig som de smitter de neste sneglene som spiser dem.

hage

En bugnende vakker hage, som også sneglene elsker. Men nå er det blitt færre av dem

Fungerer dette?

- Ja, vi har prøvd mye forskjellig, og dette er den beste metoden så langt. Det har blitt færre av dem. Men vi må repetere, og legge ut boller et par ganger i løpet av sommeren, sier Alexander.

Konnerudmetoden

En lignende metode ble brukt i den storstilte dugnaden på Konnerud i Drammen i 2015 og 2016.

Med neamtoder blandet i maltkorn gikk naboene til storaksjon på Konnerud, og sneglebestanden gikk ned. Tiltaket ble mye omtalt og ble etterhvert kjent som Konnerudmetoden.

Brunsnegler

Fra en hage på Konnerud, der åte med nematoder ble lagt ut.

Foto: Cathrine Finsrud Stustad / Privat

Les mer om hvordan du blir kvitt brunsneglene her

- Jeg har troa på mine "snegleboller" sier Alexander Grüner - Moström. Bare 500 meter fra vår hage kryr det av snegler nå. Men hos oss har vi bare funnet en. Vi la ut mange boller i september da NRK filmet hagen vår, behandlingen må jo ha hjulpet!

- Mange spør oss om oppskriften deres?

- Jeg har ingen fast oppskrift, det blir på slump hver gang og det kommer jo også an på hvor mye man vil lage, sier Alexander.

- Middel med nematoder er ganske dyrt, og en åpnet pakning har bare holdbarhet i seks uker i kjøleskap. Middelet tåler heller ikke frost, og det er nok lurt å gå sammen med naboer og spleise, sier Alexander.

Gå for alkoholfritt øl

Line Kristin Woldbeck i Facebook-gruppa "Vi som vil mordersneglene til livs" har også lykkes med å bekjempe brunsnegler, etter årevis med eksperimentering.

-Nå er jeg faktisk kvitt dem, jeg har ikke hatt dem på tre år.

Hun understreker at det må brukes alkoholfritt øl og en liten mengde gjær.

- I gruppa vår har vi testet ut forskjellige metoder gjennom mange år, og nematodene må ikke ha alkohol, da dør de. Vær også forsiktig med mengden gjær, sier Wodbeck. Det skal bare noen korn til.

Alexanders oppskrift. Litt på slump!

Du trenger litt tørrgjær, en boks vørterøl, havregryn og byggmel og cirka en spiseskje Nemaslug.

Bland Nemaslug og vørterøl og la det sive en stund og rør av og til. Det er viktig at temperaturen holder rundt 20 grader. Ha så en liten mengde gjær og havregryn, mel til en deig. Trill ut små boller og legg dem rundt omkring i hagen, på fuktige, mørke steder og der du vet sneglen liker seg.

- Bruk engangshansker, og gjenta behandlingen et par ganger i løpet av sommeren, oppfordrer Alexander.

Se mer fra Jan og Alexanders hage her.