- Nå bør vi sette punktum

Fylkesvaraordfører Per Inge Bjerknes (Sp) er helt klar på at politikerne bør lytte til at åtte av ti østfoldinger sier nei til en fylkesscene.

Arkitekttegning av fylkesscenen

Det er tenkt at en eventuell fylkesscene skal bygges på Værste i Fredrikstad.

Foto: Henning Larsen architects

Åtte av ti østfoldinger sier nei til den planlagte fylkeskulturscenen i Fredrikstad. Det viser svarene på spørsmål stilt av meningsmålingsbyrået Sentio for NRK Østfold.

Østfoldingene sier i stor grad nei til prosjektet uavhenging av hvilket politisk grunnsyn de har.

Spørsmålet som stilles i meningsmålingen er om man er enig i å bruke 300 millioner på en fylkesscene som vil styrke kulturlivet i hele fylket, eller om man heller skal bruke pengene på å styrke de etablerte kulturinstitusjonene.

Per Inge Bjerknes

Fylkesvaraordfører Per Inge Bjerknes (Sp).

Foto: Senterpartiet

Samlet svarer 8 av 10 østfoldinger at det ikke bør bygges en fylkesscene.

Det sier fylkesvaraordfører Per-Inge Bjerknes (Sp) mener fylkestinget må ta resultatet av meningsmålingen inn over seg.

– Denne tydlige meldingen fra innbyggerne i Østfold stemmer godt med det inntrykket jeg får når jeg snakker med folk om dette i ulike deler av fylket. Det er viktig å ta med seg det når man nå skal ta stilling til dette, sier Bjerknes til NRK.

– Jeg håper at man nå kan stoppe opp og se at dette prosjektet ikke har den forankringen i Østfold som det burde hatt hvis man skulle gått for det videre, understreker han.

(Teksten fortsetter under bildet)

Fylkeskulturscene på Værste
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

– Viser at vi må endre strategi helt

Av de spurte vil altså bare to av ti ha en fylkesscene i Fredrikstad. Motstanden er omtrent like stor, uansett partipreferanse.

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H), er ikke overrasket over at folket ikke vil ha fylkesscene.

– Flertallet mot er større enn det jeg trodde, men vi ser jo bare at folk i Østfold tar denne utfordringen og ser helheten rundt dette med fylkesscene, kanskje enda bedre enn politikerne gjør, sier Unaas til NRK.

(Teksten fortsetter under bildet)

Erik Unaas er ordfører for Høyre i Eidsberg kommune.

Erik Unaas, ordfører i Eidsberg, sier han ikke er overrasket over resultatet av meningsmålingen.

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

– Vi har ment at det er nødvendig å gjøre en slik kundeundersøkelse. Det har vi ikke fått med Arbeiderpartiet og flertallet i fylkeskommunen til å ta, men den har jo NRK gjort for oss. Den understreker at det er behov for å legge bort disse planene og endre strategi helt for å satse på kultur i Østfold.

Unaas mener pengene bør brukes på andre kulturformål rundt om i fylket, noe også Per Inge Bjerknes (Sp) sier seg enig i.

Den eneste gruppen som har flertall for en fylkesscene er SV sine velgere.

Torp: håper fortsatt scenen blir en realitet

Kristelig folkeparti kan avgjøre saken i fylkestinget og har sagt at de skal bestemme seg i dag. Blant deres velgere er mer enn åtte av ti i mot en fylkesscene.

Inger-Christin Torp

Inger-Christin Torp håper fortsatt at fylkesscenen blir en realitet.

Foto: Espen Torgersen / NRK

I fylkestinget er arbeiderpartiet mest for fylkesscene, men blant deres velger svarer også åtte av ti nei.

Arbeiderpartiets Inger-Christin Torp, som er leder av kulturkomiteen i fylket, sier meldingen ikke var spesielt hyggelig.

– Men jeg syns å huske at vi har hatt lignende ved andre kulturprosjekter. Det er alltid vanskelig å si at man ønsker noe som en ikke har i fylket fra før og ikke har fått muligheten til å oppleve.

– Jeg håper fortsatt at vi skal kunne reise en fylkeskulturscene, fortsetter hun.

Prislapp på cirka 300 millioner

De første diskusjonene om en fylkeskulturscene i Østfold startet allerede på 90-tallet. Det har vært flere runder og diskusjoner, med både politikere og kulturledere.

I februar kommer avgjørelsen fra fylkets politikere om kulturscenen blir en realitet. I så fall blir prislappen på rundt 300 millioner kroner. Planen er at byggingen skal starte i 2015 og at scenen skal stå ferdig i 2017.

Styringsgruppa som har jobbet med forprosjektet har store ambisjoner for scenen. De håper blant annet å få flere tv-produksjoner til Østfold.