Hopp til innhold

Åpner Karl XIIs grav

Svenske forskere vil åpne Karl XIIs grav for å finne ut hva som hendte da den svenske kongen ble drept ved Fredriksten festnings murer i Halden.

Karl den XII`s likferd. Maleri av Gustaf Cederström i 1884

Karl XII ble drept på Fredriksten festning i Halden i 1718. Han hadde da ligget i konstant krig med flere land og hærer i Europa i flere år. Etter hans død tok de svenske soldatene kongens døde kropp hjem til Stockholm der han ble gravlagt vinteren 1719.

Foto: Maleri av Gustaf Cederström i 1884

Gjennom flere hundre år har det vært spekulert rundt hvem som drepte den svenske krigerkongen Karl XII i Halden i 1718.

En gruppe forskere vil nå åpne kongens grav for å komme nærmere sannheten.

Ved hjelp av moderne teknologi ønsker de å finne ut vad som hendte da Karl XII  falt ved Fredriksten festning, skriver Upsala Nya Tidning.

Karl XIIs kranie

Kvelden 30. november 1718* var kongen ute og inspiserte i en av de svenske skyttergravene. Han ble han truffet av en kule som gjennomboret tinningen og førte til en umiddelbar død.

Foto: Arkiv

Vil bruke elektronmikroskop

Det er de løse benbitene i kraniet etter en stor kule, en knapp eller et annet fremmedlegeme forskerne tror kan løse gåten.

Forskerteamet fra Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm skal se nærmere på kulens inn- og utgangshull med hjelp av elektronmikroskop. Spesielt interesserte er forskerne i hva slags materiale kulen var laget av.

- Viser det seg at det er bly kan man legge til side teorien om knappen, sier Bengt Grisell på KTH til Upsala Nya Tidning.

Kontroversiell gravåpning

De svenske forskerne vil verken røre balsameringskledet eller løfte på kroppen.

Allikevel er gravåpningen kontroversiell, og en søknad om å få åpne graven skal nå sendes til Riksmarskalkämbetet på Stockholm slott.

Fredriksten festning, Halden

Karl XII ble 36 år gammel, og var Sveriges konge fra 1697 frem til sin død ved Fredriksten festning i Halden (bildet) i 1718. Sammen Gustav II Adolf er han Sveriges mest kjente krigerkonge.

Foto: Rainer Prang / NRK

Graven ble sist åpnet i 1917 under en renovasjon av sarkofagen. En medisinsk undersøkelse ble foretatt også den gang, uten at det ble trukket noen entydige konklusjoner om dødsårsak eller drapsvåpen.

Siden 1917 har teknikken gjort betydelige fremskritt og nå kan ny forskning løse gåten.

Blodig krigerkonge

Karl XII (17. juni 1682 – 30. november* 1718) var Sveriges konge fra 1697 frem til sin død.

Karl XII var sønn til Karl XI og den danskfødte Ulrika Eleonora d.e.. Han var ugift og barnløs, slik at hans etterfølger ble søsteren Ulrika Eleonora d.y. 

Han ledet Sverige gjennom en serie kriger, og i likhet med både Napoleon og Hitler rykket han frem mot Russland, der han ønsket  å beseire tsar Peter for å fremtvinge en for Sverige fordelaktig og betryggende fred med Russland.

Russerne prøvde å hindre den svenske hæren ved å sette opp forsvar ved elveoverganger og ved å angripe mindre svenske troppeenheter, men først og fremst benyttet de seg av den brente jords taktikk for å utmatte den svenske hæren. 

Karl XII hadde med seg en hær på over 34 000 mann, og disse trengte mat for å overleve. Krigen på russisk jord varte fra 1707 til 1709, og kamphandlinger, kulde og sult tok livet av de fleste svenske soldatene eller de ble tatt til fange.

Krigene kostet Sverige enorme summer og landet var utarmet etter de omfattende krigene.

Hvem drepte kongen ? 

Karl XII ble skutt under en beleiring av Fredriksten festning 11. desember 1718*.

Det finnes en rekke teorier om hvordan han ble drept. Mange mener at han falt for en kule fra egne rekker.

Den sannsynligste morderen er etter flere forskere og historiekyndiges mening den franskfødte offiseren André Sicre som antagelig handlet på oppdrag fra Fredrik av Hessen, kongens svoger.

Soldatene i Karl XIIs hær, de såkalte karolinerne, førte den døde kongens lik til Tistedalen i 1718 og videre hjemover til Sverige av de svenske troppene.

13. desember hadde liket kommet til Uddevalla, og den 25. desember ble kroppen balamsert.

Samme dag ble hans lillesøster, Ulrika Eleonora kronet til dronning over Sverige.

Den 2. januar 1719 ble han ført videre til Stockholm, hvor han ble begravet i Riddarholmskirken den 26. februar 1719. 

* Man brukte juliansk kalender på denne tiden. De riktige datoen for kongens fødsel og død i forhold til den gregorianske kalenderen blir 27. juni 1682 – 11. desember 1718.

NRK/Wikipedia