Hopp til innhold

Aggressive Japan-krabber nærmer seg Norge

I sommer har mange barn fisket strandkrabber fra svabergene her i landet. Nå risikerer de snart å få asiatiske krabber på kroken.

Asiatisk strandkrabbe
Foto: Morten Ravn Knudsen/Vadehavscentret

Den asiatiske strandkrabben kommer opprinnelig fra Japan og Korea. Nå kan den ha fått fotfeste langs kysten av Bohuslän – kort vei fra den norske grensa, melder Sveriges Radio.

Det kan bety trøbbel for de norske krabbene. Lenger ned i Europa har nykommeren allerede fortrengt lokale krabber.

Står på dørstokken

På Kristinebergs forskningstation har de i år fått rapporter om 18 funn. Det er dobbelt så mange som i fjor.

Den asiatiske strandkrabben er en såkalt «dørstokkart», som betyr at det er svært sannsynlig at den etablerer seg i Norge. Men foreløpig er den ikke oppdaget her i landet.

– Det behøver ikke å bety at den ikke er her, sier biolog Jan Ingar Båtvik ved Høgskolen i Østfold.

Jan Ingar Båtvik

Jan Ingar Båtvik mener den asiatiske strandkrabben kom til Europa i 1998, og den er i dag svært vanlig i både Frankrike og Tyskland.

Foto: Hilde Erlingsen/NRK

Finner inntrengeren overalt

I Danmark merker forskerne nå at livet for de europeiske krabbene på vestkysten av Jylland er blitt vanskeligere. Den asiatiske strandkrabben er i mange tilfeller flinkere til å slå kloa i maten.

– Da de ble oppdaget, måtte vi lete lenge etter dem. Nå kan vi knapt vende en østers uten å finne en håndfull, sier Thomas Brændgaard, biolog og naturforvalter ved Vadehavscentret, Danmarks Radio.

Hvis den asiatiske strandkrabben trives, kan den forplante seg 3-5 ganger per sesong. Hver gang produserer hver enkelt krabbe 50.000 egg. Vår hjemlige strandkrabbe forplanter seg bare én gang.

Samtidig må det nevnes at vår egen strandkrabbe ikke er en engel. Siden den er svært tilpasningsdyktig og altetende, har den blitt en fremmed art flere steder i verden – blant annet i USA og Australia.

Det har ført til at den er på topplista over invaderende arter som forskernettverket Invasive Species Specialist Group (ISSG) har utarbeidet.

Krabbefiske i Helleviga

Mange barn fisker krabber om sommeren. Nå kan de snart få en asiatisk variant på kroken.

Foto: Jan Inge Tomassen / NRK

Klar for brakkvann

Jobben til svenske forskere er nå å finne ut om de asiatiske strandkrabbene er født langs vestkysten av Sverige, eller om de har blitt ført hit som blindpassasjerer på store lasteskip.

– Indikasjonen er at det har skjedd en reproduksjon i våre vann, og klarer noen av dem seg, blir det flere med tiden, sier Berggren.

Forskerne frykter også at nykommeren vil ta seg inn i brakkvann. Den er nemlig mer tolerant for mindre salt i vannet, og kan ta seg inn i områder som den europeiske strandkrabben holder seg unna.