Hopp til innhold

– Vi har altfor mange ansatte

– Halden kommune har ikke råd til å oppretteholde det helsetilbudet vi har hatt, sier Haldens ordfører Thor Edquist (H).

Thor Edquist
Foto: NRK

Torsdag vedtok formannskapet store kutt i tråd med noen av rådmannens forslag. I tillegg vedtok formannskapet å kutte årsverk for 67 millioner kroner i kommunen.

Les: Halden-rådmannens kuttliste

Dårligere helsetilbud

Nå må innbyggerne i grensebyen belage seg på at tilbudet blir dårligere fremover, blant annen innen helse.

– Halden har hatt, og har fortsatt, et veldig godt helsetilbud. Problemet er at vi ikke har hatt råd til å ha et så godt tilbud, sier ordfører Thor Edquist.

Ligger an til 100 millioner i minus

Halden kommune er i en vanskelig driftsmessig situasjon. I fjor gikk kommunen med over 140 millioner kroner i minus , og ligger også i år an til over 100 millioner.

Les: Vil la kontrollutvalget granske underskudd

Halden-ordføreren sier kuttene formannskapet vedtok torsdag er helt nødvendig for å redusere et altfor høyt antall faste årsverk. – Vi har rett og slett ikke inntekter nok til å lønne så mange, sier han.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Utviklingen i faste årsverk i Halden kommune

Utviklingen i antall faste ansatte i Halden kommune de siste årene.

Foto: Halden Kommune

– Nå vi ser på utviklingen i Halden de siste årene har vi hatt en mye høyere økning i antall ansettelser enn sammenlignbare kommuner, sier Edquist.

– Grafen viser en spesielt høy økning innen helsesektoren, betyr det at også kuttene vil komme der?

- Nå er det opp til rådmannen å legge en plan for dette for å gjennomføre disse kuttene, svarer Edquist.

For lite konkret

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

Kirsti Rørmyr i Fagforbundet mener ordføreren skyver problemet over på andre.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mange oppgaver i en kommune er lovpålagte tjenester. Det som er lovpålagt kan naturligvis ikke fjernes.

- Og når man sier at tjenestetilbudet må bli dårligere og mindre, samtidig som man ikke sier hvor eller hva, så blir det urealistisk. Da skyver man bare problemet og ansvaret over på noen andre som ikke har myndighet til å fatte vedtak, sier Kirsti Rørmyr, som er leder av Fagforbundet i Halden.

Regner man med at det er 29.000 innbyggere i Halden, ble underskuddet på over 4.800 kroner per innbygger i fjor. Og ifølge ordføreren har de ikke noe valg. Kuttene må gjøres.

- Det er smertelig. Det er ingen politikere som synes det er hyggelig å gjøre den type kutt. Men det er nødvendig, sier Edquist.