– Politiet må slå til mot sexhandelen i Drammen

Høyres stortingsrepresentant Trond Helleland er overrasket over at politiet ikke prioriterer å se på hva som ligger bak sexsalg.

Trond Helleland

Stortingsrepresentant Trond Helleland, stemte nei til sexkjøpsloven.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Stortingsrepresentant Trond Helleland fra Høyre, mener politiet må slå til mot sexhandelen i Drammen.

Tall fra Pro Senteret viser at flere enn 380 omreisende prostituerte besøkte byen i fjor.

– Må slå til

– Som oftest ved denne type virksomheter ligger det organisert kriminalitet som ligger til grunn. Dette er noe politiet må tak i, mener han.

Helleland ble overrasket over uttalelsene til Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud som fortalte til NRK at de må prioritere andre saker som er viktigere.

– Det er en rekke lover vi ikke klarer å håndheve fullt ut. Vi kan ikke gå bak lukkede dører, det er ikke forbudt å selge sex. Det ulovlige med å kjøpe sex er ikke det vi prioriterer høyest, forteller politimesteren til NRK som avdekket at det foregår salg av seksuelle tjenester ved et av massasjestudioene i Drammen.

Ved hjelp av skjult mikrofon fikk reporteren bekreftet mistanken.

– Omstridt lov

Helland mener at politiets nedprioritering av sexkjøp er et kraftig signal om at sexloven ikke fungerer og at loven er et dårlig redskap til å få bukt med utnyttelse av kvinner og menneskehandel.

– Det viser at det er en lov uten reelt innhold. Det er en symbollov, loven var allerede omdiskutert i alle partier når den ble innført, mener Helland.

Han har likevel full forståelse for at politiet har for lite ressurser, men samtidig reagerer han på at politimesteren er unnvikende.

– Vi vet at med organisert sexsalg så henger det ofte med organisert menneskehandel, grov utnyttelse og vold bak.

– Skjulte miljøer

Høyre stemte nei til loven fordi den er vanskelig å praktisere. Men når den er vedtatt, må politiet etterleve den.

– Hvis det blir regjeringsskifte ved neste valg, så kan det være aktuelt å revurdere loven. Men først og fremst må man sette i gang tiltak for å hjelpe prostituerte og for å få bukt med den organiserte kriminaliteten, men det er ikke det som står øverst på lista ennå, sier han

– Hvorfor er du imot denne loven?

– Vi i Høyre mener at det er jo ikke ulovlig å selge sex, så det fører bare til skjulte miljøer, mer vold, det kommer frem i en rapport som Pro Senteret har laget. Og dette gjør det også vanskelig for jenter som driver med dette. Hvis vi hadde mer åpenhet så hadde vi hatt bedre kontroll på det, mener Helleland