– Kan ha blitt spredd gjennom lufta

Folkehelsa er ikke overbevist av rapporten om Legionella-utbruddene på Borregaard.

Scrubberanlegg
Foto: Håvard Wien / NRK

Gårsdagens rapport fra Borregaard og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), konkluderer med at utbruddene av Legionella skjedde via Borregaards biorenseanlegg i Glomma.

Les også: Sannsynligvis feil syndebukk i Legionella-saken

Scrubber-anlegget, et renseanlegg som avgir vanndamp til luft, ble av helsemyndighetene i 2008, antatt å være smittekilden i begge utbruddene. Men, denne rapporten viser altså at det etter all sannsynlighet likevel ikke kan ha vært tilfelle.

– Konklusjonen viser at langdistanse-spredning fra dette anlegget er veldig lite sannsynlig her, sier Viggo Waage, som har ansvaret for risikoanalyse ved Borregaard.

Les også: Kan ha hindret flere utbrudd

– Det var mulig i Frankrike

Truls Krogh

Truls Krogh i Folkehelsa tviler på Borregaard-rapport.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Men det er ikke avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Truls Krogh, overbevist om.

– Vi vet fra tidligere utbrudd i Frankrike i Pas-de-Calais at de hadde en spredning som definitivt foregikk gjennom luften over 3,5 kilometer. Det er lengre enn det som rapportene fra FFI og Borregaard forteller er mulig.

- Det var mulig i Frankrike, og da er det mulig i Sarpsborg- og Fredrikstad-området også.

Les også: Legionella-smell for sykehuset

Tolv døde

Legionella-utbruddene i 2005 og 2008 forårsaket tolv dødsfall, og etter første utbrudd i 2005 sikret Borregaard scrubber-anlegget for flere millioner kroner for å hindre at slik smitte skulle slippe ut fra anlegget.

Ifølge rapporten kom smitten riktignok fra bedriften i Sarpsborg, men Legionella-bakterien skal ha blitt spredd via vann og ikke luft.

Til det har avdelingsdirektør Krogh følgende kommentar:

– Det er en spredning av Legionella som har ført til tre utbrudd i løpet av en periode fra 2005 til anlegget ble stoppet i 2008. På tre enkeltdager kan det kanskje ha vært annerledes enn det modellene til FFI og Borregaard viser.

Les også: Taus i to uker om legionella