Hopp til innhold

– Han er strafferettslig tilregnelig

HOKKSUND (NRK): De sakkyndige mener at den 20 år gamle mannen, som er tiltalt for å ha forårsaket Jonas Wendelborg Bråtens død, er strafferettslig tilregnelig.

Hjemmefest i Hokksund

HJEMMEFEST: 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten døde etter en hjemmefest i Hokksund høsten 2013.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den psykiske tilstanden til den tiltalte 20-åringen har blitt undersøkt av to spesialister. Den ene er lege med spesialisering innenfor psykiatri, mens den andre er nevropsykolog. Undersøkelsen ble lagt frem for retten onsdag.

– Tiltalte er, etter vår mening, en fysisk og psykisk normal person, sa legen i retten.

De to sakkyndige har kommet til at tiltalte ikke var psykotisk eller bevisstløs da han slo Jonas Wendelborg Bråten (17) i halsen med et glass. 17-åringen døde av skadene dagen etter.

Ølglasset

Dette glasset er tilsvarende det som ble brukt av tiltalte.

Foto: Politiet

Spesialistene har hatt flere samtaler med 20-åringen. Han har også vært gjennom flere tester.

Husker ikke at han slo

Den tiltalte 20-åringen har forklart i retten at han ikke husker selve hendelsen. Han husker heller ikke hvorfor han kranglet med 17-åringen tidligere på kvelden. Det antas at promillen til tiltalte var mellom 1,6 og 1,7 i gjerningsøyeblikket.

– Det kan handle om en fortrenging av ubehagelige ting, sa den sakkyndige i retten.

Ifølge legen, er dette en beskyttelsesreaksjon og ikke en bevisst ting. Noen av vitnene har beskrevet tiltalte som aggressiv før han slo Jonas, mens andre har sagt at han var rolig. En kamerat av 20-åringen fortalte i retten tidligere på dagen at han slet med å få kontakt med tiltalte etter hendelsen.

– Vi antar at han frem til handlingen ikke var preget av forstyrrelse av bevisstheten, men at han i en periode etter disse handlingene ikke har vært fullt ut bevisst, sa legen.