– Grusomhetene kom på din vakt. Takk Eskil

GULSRUD (NRK): Jonas Gahr Støre rettet en sterk og personlig takk til Eskil Pedersen for håndteringen av 22. juli da han gjestet sin første sommerleir med AUF som partileder.

Eskil Pedersen og Jonas Gahr Støre

SE VIDEO: Arbeidspartiets nye leder, Jonas Gahr Støre, sier avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen har måttet tåle mye mer enn hva man kan forvente av en leder.

– En ting er å få klubba som er symbolet på at du er leder i Arbeiderpartiet når du blir valgt på landsmøtet, men du er jo egentlig ikke leder før du har vært på AUFs sommerleir.

Solen steker bakken ned mot scenen der Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre står. Foran ham sitter opp mot 800 AUF-ere. De har akkurat mottatt ham som en rockestjerne. Det er da Støre sier det med at dåpen som partileder er på sommerleiren.

– Har måttet tåle mer enn man kan forvente

Så snakker han om 22. juli 2011. Dagen da terroren rammet Norge. Da 77 mennesker ble drept, 69 av dem på Utøya. De fleste AUF-ere på sommerleir.

– Rettsvesenet har håndtert ansvaret for handlingen, men det er en holdning som ligger bak den. Vi må ta tak i ansvaret for holdningen, og det skal jeg komme bredt tilbake til etter sommeren, sier Støre og takker hele AUF-ledelsen måten de har tatt organisasjonen gjennom det ufattelige.

Så blir han stille. Tar liksom sats.

– Jeg vil spesielt takke deg Eskil. Vi har møttes ofte, lært hverandre å kjenne, og jeg har blitt glad i deg. Grusomhetene kom på din vakt. Du og dere har måttet tåle mer enn man kunne forvente, og dere har taklet det med glans.

Foran scenen sitter AUF-leder Eskil Pedersen. Etter talen sier han til NRK at han ser takken som anerkjennelse til hele ledelsen i ungdomsfylkingen.

– Vi har vært gjennom en vanskelig tid der vi har forsøkt å takle vanskelige problemstillinger, og han har vært en god støtte.

– Det var også en sterk og personlig takk til deg?

– Ja, vi har kommet veldig nær både Jonas og Jens (Stoltenberg, red.anm.) i disse årene. Jeg ringte med Jonas allerede underveis i angrepet 22. juli. Det er sterke minner vi har med oss, og han var også på Sundvollen kort tid etterpå. Det er klart slikt gjør at vi har kommet hverandre nær, sier Pedersen.

Fem angrepspunkter mot regjeringen

Men talen handlet ikke bare om 22. juli, Eskil og resten av AUF-ledelsen. Det handlet først og fremst om politikk.

Om fem områder Støre mener blir viktige kampområder mot Erna Solberg, Siv Jensen og resten av regjeringen inn mot lokalvalget neste år og stortingsvalget i 2017.

1. Droppe skattekutt og heller investere i helse, utdanning, velferd og samferdsel.
2. Jobbe for å redusere forskjellene i Norge.
3. Holde fast på pappapermisjonen.
4. Styrke kunnskapssamfunnet blant annet gjennom et krafttak for fagarbeidere og lærlinger.
5. Satse mer på miljø og klima.

– Regjeringen har lovet skattekutt for folk flest, men av skattekuttene de har gjennomført til nå har 40 prosent gått til de fire prosent rikeste i Norge. Sitter man med gjennomsnittsinntekt så har man fått rundt 50 øre skattelette per dag. På en uke er det like mye som det koster å kjøpe det eplet de har tatt fra ungene på skolen, sier Støre.

Samtidig har han regnet ut at de med en inntekt på rundt to millioner kroner får en skattelette på rundt 40 000 kroner.

Fordømmer Israel

Støre avslutter talen med et frontalangrep på Israel og deres rolle i konflikten i Midtøsten.

– Arbeiderpartiet er tydelige på at Israel har rett til å leve i fred og ikke bli offer for raketter. Men slik det er nå er forsvaret helt ute av proporsjoner. Utenriksminister Børge Brende sa det i dag, og det er jeg glad for. Vi har passert 130 døde. Det er uakseptabelt og det må stoppe, sier Støre.

Han peker også på at Israel har okkupert områder i de palestinske områdene på 50 ende året.

– Nå står fredsprosessen stille, men det gjør ikke virkeligheten, sier Støre.

Aps nye partileder Jonas Gahr Støres tale til AUFs sommerleir på Gulsrud 2014.

SE OG HØR: Jonas Gahr Støres tale til AUF-ungdommene på Gulsrud.