– Fjern mosen fra plenen

Devegg Ruud hjelper deg med å gjøre plenen klar for sommeren.

Devegg Ruud fjerner mose fra plenen

Devegg Ruud sier at det ikke nytter å kalke plenen for å bli kvitt mose.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg har fullt av mose i plenen, og bruker som regel ikke gift. Men i år har jeg strødd ut litt for å ta knekken på mosen, sier Ruud.

Ruud er egentlig fotograf, men er også opptatt av å ha en fin hage. Denne uken deler han sine beste hagetips med NRK.no. Han anbefaler alle om å starte opprydningen i hagen nå, for at den skal bli fint nærmere sommeren.

– Ikke bruk kalk

– Det blir noen brune flekker i gresset der mosen har vært når den dør ut. Men etter noen uker, er det grønt og fint gress. Bruk en rive og få bort den døde mosen, gresset henger igjen fordi det har lengre røtter, sier han.

Hør Caroline Bækkelund Hauge møte hageentusiast Devegg Ruud:

Deretter strør Ruud plenen med gressfrø for at den skal bli tett og fin. Mange kalker plenen for å fjerne mosen. Det hjelper svært dårlig, ifølge Ruud.

– Bruk heller litt gjødsel. Da blir gresset sterkere, og klarer å vinne over mosen. Mange kalker plenen, men det hjelper ikke, sier han.

– Fjern løv på høsten

Mens han anbefalte å fjerne ugress i blomsterbedet på våren, tidligere denne uken, er den klarer oppfordring å fjerne løv på høsten. Mange lar det ligge på plenene over vinteren, men det kan også skade gresset.

– Dersom det ligger mye løv og råtner over gresset kan det rett og slett komme mugg i gresset. Da blir det ikke grønt og fint, sier han.