Gresskarsesongen er snart i gang, og gårdbrukere som dyrker frukten mener at den bør brukes til mer enn bare dekorasjon på Halloween.
På en går i Torsnes utenfor Fredrikstad er det invitert til pressekonferanse. Den svenske gresskarkongen, eller pumpakungen som det heter på svensk, er på offisielt besøk i landet. Vår egen gresskarkonge er Arne Ulfeng.
– Det er jeg som er kongen, sier Ulfeng til NRK mens han ler.
– Viktig matkilde
Målet er å fortelle om gresskarets fortreffeligheter i matveien. Det bør gå en vekkelse gjennom landet, mener kongen.
– Rundt hele kloden er gresskaret et veldig viktig næringsmiddel for befolkningen, sier Ulfeng.
Det finnes hundrevis av forskjellige gresskartyper, og mange av dem finnes på gården til Ulfeng. Og skal vi tro bonden, egner de fleste seg til matlaging.
– Man kan dele den i to og bake den i ovn fylt med godsaker. Så spiser man gresskarkjøttet sammen med alt det gode oppi der.
Er det noen penger i denne geskjeften?
– Nei, det er bare en hobby det, svarer Ulfeng.
- Les også: Her hentes Halloween-gresskar
- Les også: Lager hun Norges fineste gresskar?
Størrelsen teller
I Norge er gresskaret foreløpig mer til pynt enn mat, og selvsagt som i Amerika er man opptatt av størrelse.
I 2011 ble Arne Ulfeng norgesmester med et gresskar på 188 kilo. En tittel han fortsatt har.
– Men om det er noen som ligger på lur nå og dukker opp i september det vet vi jo aldri, sier han med et smil.
Se hele TV-reportasjen her: