1600 bilister sjekket i beltekontroll

Statens vegvesen har i disse dager en landsomfattende bilbelteaksjon.

Bilbeltekontroll i Østfold

Drøyt 1600 bilister ble i går stanset da Statens vegvesen startet sin årlige bilbeteaksjon i Sarpsborg og Fredrikstad.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Statens vegvesen er på veiene i hele landet denne helga, for å få folk til å bruke bilbelte. Totalt regner de med å kontrollere om førere og passasjerer bruker beltet i over 50.000 biler.

I Østfold ble aksjonen sparket i gang i Borregårdsbakken og ved brohodet i Fredrikstad klokken 16.30 i går.

– Første halvdel av kontrollen holdt vi på i Sarpsborg. Det var veldig mye å gjøre, på grunn av en stor trafikkmengde, men det var ikke uvanlig mange personer uten belte, sier kampanjeleder for aksjonen i Østfold, Øystein Gudim.

Gebyret for å bli tatt uten sikkerhetsbelte er for øvrig på 1500 kroner. Totalt ble 1600 biler kontrollert i går, men hvor mange bilister som ble tatt uten belte er først klart mandag morgen.

Alle aldersgrupper representert

Bakgrunnen for aksjonen er at mer enn 35 prosent av de drepte i bilulykker, ikke brukte bilbelte.

Målgruppa for belteaksjonen som pågår denne helga er de yngste bilistene, men så langt kan ikke Gudim fortelle om noen klare tendenser på hvilken aldersgruppe som er verstingene.

– Det er ikke slik at vi selektivt plukker ut aldersgrupper på forhånd. Vi har en observasjonspost i forkant av kontrollen, og stanser de bilene der det enten er åpenbart at det ikke er beltebruk, eller der det er vanskelig å se. Alle aldersklasser var representert.

Kontrollen fortsetter i morgen

Totalt ble omkring 1600 kjøretøy kontrollert av inspektørene fra Statens vegvesen i går. De aller fleste for beltebruk – men noen ble også hanket inn nærmest for å bare slå av en prat.

– I perioder hvor det ikke var så mye trafikk, og vi hadde kapasitet i form av mannskap, så vinket vi også inn folk som hadde på seg belte. Da kontrollerte vi blant annet førerkort og vognkort, og tok en kort prat med føreren for å informere og svare på spørsmål.

Hvordan har folk oppført seg på kontrollplassene?

– Det har egentlig vært veldig bra. Stort sett de aller fleste er veldig blide og samarbeidsvillige. Vi prøver da også å gjengjelde det ved å ha svare på spørsmål og komme med råd. Vi prøver å ha fokus på å informere og veilede folk, sier Gudim.

Kontrollørene til Statens vegvesen på Østlandet befinner seg i dag i Follo, men allerede i morgen vil de være tilbake i Østfold. De vil da gjennomføre kontroller ved tollstasjonen på Svinesund.