Truet med å brenne ned barnevernsinstitusjon

Med bruk av en sprayboks som flammekaster truet en 16-årig gutt med å brenne ned barnevernsinstitusjonen der han bodde. Nå er gutten dømt for alvorlige trusler.

Fredrikstad tingrett

16-åringen møtte i Fredrikstad tingrett i forrige uke.

Foto: Stephan Reis / NRK

16-åringen, som er hjemmehørende i et annet fylke, har vært plassert på barnevernsinstitusjonen i nedre Glomma-regionen et par års tid.

Fikk ikke treffe moren

I våres hadde han vært på rømmen et par ukers tid, før han kom tilbake på institusjonen. En helg i april var det meningen moren skulle komme på besøk, men på fredags kveld fikk han beskjed om at han likevel ikke fikk treffe sin mor. Da gutten fikk denne beskjeden ble han svært sint. Han hadde i lengre tid hatt et sterkt ønske om å treffe moren.

Da han fikk beskjeden gikk han til rommet sitt. De ansatte ved institusjonen regnet da med at 16-åringen tok seg en selvpålagt «timeout». Gutten kom imidlertid tilbake med en sprayboks og en lighter, og ved å tenne på det som kom ut av sprayboksen skapte han en forholdsvis stor flamme.

Tente på klær

Flammen rettet han mot tre ansatte, samtidig som han sa at han ville brenne ned huset dersom han ikke fikk treffe moren. I tillegg satte han fyr på klær som hang ved inngangsdøren. Han kom også med drapstrusler mot de tre ansatte.

16-åringen møtte for tingretten i Fredrikstad i forrige uke, og da innrømmet han at han hadde gjort det han var tiltalt for. Han forklarte at det hadde «svartnet» for ham da institusjonen ikke holdt det som var lovet om samvær med moren.

Betinget dom

Fredrikstad tingrett er ikke i tvil om at truslene 16-åringen kom med var egnet til å skape alvorlig frykt. Retten mener også at det var stor fare knyttet til det å tenne på brennbar spray inne i et bygg slik.

16-åringen har flyttet til en annen institusjon og han har hatt en veldig positiv utvikling siden episoden fant sted i våres. Påtalemyndigheten hadde foreslått en betinget dom på fengsel i 30 dager for 16-åringen, og tingretten var enig at det er riktig å reagere med en betinget straff. Dommen ble fastsatt til fengsel i 30 dager, og er gjort betinget med en prøvetid på to år.