-Vær forsiktig ved bruk av engangsgrill

Drammensregionens brannvesen ber folk være ekstra forsiktige ved bruk av engangsgriller i det fine været denne helgen. En liten glo som blåser vekk i vinden kan føre til brann i tørt terreng.

Oppfordrer til forsiktighet ved bruk av engangsgriller
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Det er et generelt forbud mot å tenne bål i naturen i sommerhalvåret i perioden fra 5. april til 15. september. Likevel er det en del som ikke respekterer forbudet. Som regel går det bra, men det kan også gå riktig ille som i Møre og Romsdal tidligere denne uka.

– Her i Drammens-regionen har vi hatt få utrykninger etter melding om skobrann i denne perioden hvor vi har hatt veldig fint vær, så det virker som om bålforbudet er godt kjent sier Brannsjef Torgeir Andersen.

Brannsjef Torgeir Andersen

Brannsjef Torgeir Andersen ber folk være forsiktige ved bruk av engangsgriller.

Foto: NRK

Men han vet at folk bryter forbudet og ber derfor folk tenke seg godt om.

– Ja, det skjer nok helt sikkert og det er for det første ikke lov og for det andre så kan uforsiktighet føre til en større skogbrann.

Skal man bruke engangsgrill er det viktig å være forsiktig og passe på at den står på et underlag hvor det ikke kan ta fyr. Og etter bruk må den slukkes og tas med og kastes på et sikkert sted. Ved mange tjern og vann i Drammensdistriktet er det satt opp egnede søppeldunker til engangsgriller.

Følger situasjonen nøye

Brannvesenet følger utviklingen fra dag til dag nå. Etter en lang periode med fint og tørt vær og gode utsikter i dagene framover, kan det fort oppstå en gress- eller skogbrann som følge av uforsiktig bruk av engangsgriller eller vanlige griller.

– Kan det bli aktuelt og forby bruke av engangsgriller nå?

– Når skogbrannindeksen blir høy og vi mener det er riktig, så kommer vi til å gå ut med et varsel igjen om at vi også vil se på bruk av engangsgriller i skogen slik vi ser på tenning av bål.

For en måneds tid siden da det var tørt og mye vind og stor skogbrannfare på østlandet gikk flere brannstasjoner ut sammen og advarte mot bruk av engangsgrill.

Les også: – Vis aktsomhet ved bålbrenning

– Vi har hatt noen mindre tilløp til skogbrann, men heldigvis har vi sluppet unna de store.

En stor skogbrann krever også mye ressurser og fører til lavere beredskap i byer og tettbygde strøk.

– Ja, når mange brannfolk blir opptatt med å slukke brann til skogs og ofte langt unna bebyggelse, så går det utover den andre beredskapen. Så folk må tenke seg godt om før de tenner opp grillen.