Ble takket etter å ha skutt villsvin

Da det første villsvinet ble felt i Eidsberg i helgen gikk startskuddet for en opphetet debatt. – Jeg frykter at vi kan få en stor villsvinbestand, sier ordfører Erik Unaas.

Jens Tore Holene

Jens Tore Holene ble takket av flere politikere på sosiale medier etter at han hadde skutt et villsvin i Eidsberg.

Foto: Privat

Villsvinet er listet som en uønsket art i Norge, men blir stadig oftere observert i grensetraktene.

Lørdag felte et jaktlag i Eidsberg det første villsvinet som er skutt i kommunen. Det var Jens Tore Holene som skjøt det 80 kilo tunge dyret.

I etterkant er han blitt takket og gratulert av flere politikere på sosiale medier, ifølge Smaalenenes Avis. Ordføreren i Trøgstad, Ole André Myhrvold, skriver på Facebook: «Godt jobba Jens, denne kameraten er uønsket i norsk fauna».

– Det er jo en uønsket art i norsk natur, medgir Holene.

– Den tar med seg sykdommer. Sånn sett er det viktig å holde bestanden nede. Jeg vet det er mange som ønsker den velkommen, men jeg kommer til å skyte igjen hvis anledningen byr seg, sier han til NRK.no.

(Teksten fortsetter under bildet)

Jaktlaget i Eidsberg

Jaktlaget som felte villsvinet: (fra venstre) Bjørge Langseth, Jens Tore Holene, Hans Heer (rød lue), Reidar Lundsrud og Gunnar Krugerud. Thor Haugen og Kristian Lundsrud deltok også under jakten.

Foto: Privat

– Jeg er bekymret

Da villsvinet ble skutt gikk også startskuddet for en opphetet debatt i Eidsberg, ifølge ordfører og leder av viltnemnda, Erik Unaas (H).

Erik Unaas er ordfører for Høyre i Eidsberg kommune.

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas (H).

Foto: Gard Brox Jensen / NRK

– Noen mener villsvinet kan berike faunaen, men jeg er bekymret for at vi kan få en stor villsvinbestand, sier Unaas.

Per i dag er det cirka 150 000 villsvin i Sverige, som er kommet til på drøye 20 år.

– Vi vet at villsvinet kommer til å spre seg til store deler av Sverige i løpet av 10–15 år. Vi kan oppleve noe av det samme i Norge hvis ikke vi er våkne, fortsetter han.

  • Hva mener du om denne saken? Del din mening i kommentarfeltet!

– De er mer aggressive

Tidligere har NRK.no skrevet om rovdyrfrykt i Indre Østfold. I Rømskog er frykten for ulv så stor at folk ikke tør å gå alene i skogen.

– Folk er engstelige. Rovdyrfrykt og ulvefrykt er et reelt problem i befolkningen, sier ordfører Kari Pettersen om situasjonen.

Erik Unaas er selv glad i å ferdes i skog og mark, og mener det er stor fare for at frykten for villsvin kan bli like sterk som frykten for ulv.

(Teksten fortsetter under bildet)

Villsvin skutt i Eidsberg

Dette er det første villsvinet som er skutt i Eidsberg.

Foto: Privat

– Jeg er vel så redd for å møte villsvin som ulv. De er mer aggressive, sier han.

– Det at det ble skutt et villsvin i Eidsberg i helgen er et tegn på at bestanden øker. Jeg opplever et stort engasjement rundt hvilket forhold vi skal ha til dette dyret, vi har lite erfaring med det fra før, understreker Unaas.

– Var selvfølgelig litt artig

Jeger Jens Tore Holene forteller at han har skutt villsvin før, men at det selvfølgelig var litt stas at det ble en historisk felling.

Han forteller til NRK.no at jegerlaget har observert villsvinet i flere uker og sett det på viltkamera.

– Det gikk ikke lang tid før vi fant det. Jeg har skutt villsvin før, men det var selvfølgelig litt artig å bli den som felte det første i Eidsberg, forteller han.