Hopp til innhold

Finn riktig DAB-frekvens

NRKs DAB-sendernett er inndelt i regioner. Flytter du radioen over avstander, bør du derfor oppdatere kanallista.

NRKs DAB-regioner per 2020

Dabregioner pr 2020

Foto: NRK

Du oppdaterer ved å trykke på “scan”, “full scan”, "autotune" eller lignende på radioen.

Inndelinga i regioner gjør det mulig å ha distriktssendinger. Hver region har sin frekvens. Alle NRK-kanaler sendes på samme frekvens innenfor én region.

Forflytter du deg, til hytta eller er på reise . Det er fordi NRKs kanaler sendes på ulike frekvenser i disse områdene. Ved en oppdatering finner radioen signalene (frekvensen) for den NRK-regionen du befinner deg i.

Lytting i bil

Mange bilradioer og adaptere oppdaterer kanallista automatisk, dersom de har funksjonen service following (også kjent som automatisk frekvensskifte), og denne funksjonen er aktivert. Les mer om montering av adaptere og service following her. Har ikke radioen/adapteren service following, må kanallista oppdateres manuelt.

Sjef for radiodistribusjon i NRK, Petter Hox, forklarer Service Following/kanalforfølgelse.

«NRK P1»

Kanalen som bare heter NRK P1, uten at det står navnet til en distriktssending bak, er laget spesielt for lytting til NRK P1 i bil. For at service following skal fungere ved lytting til NRK P1, må denne varianten av NRK P1 velges.

Distriktssendingen på NRK P1 er sendingen til ett av distriktskontorene i regionen. I Møre og Romsdal og Trøndelag (som utgjør en region), får du for eksempel sendingen til NRK Trøndelag på denne kanalen.

Slik får du din distriktssending: Regioner og frekvenser

Vær oppmerksom på at radioen din kan ta inn signaler fra flere regioner. For eksempel vil lyttere sør i Nordland kunne ta inn signaler fra NRK Trøndelag og NRK Møre og Romsdal. Disse signalene kan være svake, og dermed forårsake at lyden faller ut.

Slik unngår du det: Mange radioer har en info-knapp eller en info-funksjon i menyen: Her kan du se signalstyrke for kanalen du lytter til. Ligger det for eksempel to varianter av NRK P2 i kanallista, kan du bruke info-knappen til å se hvilken som har sterkest signal.