Hopp til innhold

DAB i bil

Skal du montere en DAB-adapter i bilen din? Følg bruksanvisningen og husk jording.

Det er flere måter å få DAB i bilen på. DAB+ er standard i nye personbiler hos de fleste bilmerker.

Har du en bil med FM-radio, kan du bytte ut hele radioen, eller kjøpe en adapter du monterer selv. Da er det viktig å huske at antenna på bilruten må monteres vertikalt og ikke horisontalt. Unngå montering på bilruter med solskjerming eller varmetråder.

De fleste DAB-adaptere krever antenner som er jordet. Det vil si at en del av antenna må være i kontakt med bilens metallkarosseri. Uten jording blir mottaket redusert, og sjansen for signaler faller ut øker betraktelig.

Antennemontering DAB-adapter i bil
Foto: Digitalradio Norge

Klebetråden på bilruta utgjør bare halvparten av antenna. Bilens karosseri fungerer som den andre halvparten. Derfor må metalltapen klebes til karosseriet. Dette er ikke jording slik vi kjenner det for et bilbatteri, men «radiojord». Det er ikke nødvendig å skrape vekk billakken.

Se flere instruksjonsvideoer

Mister du mottaket?

Husk at NRKs kanaler sendes på ulike frekvenser. Kjører du fra Ålesund til Førde, fra Bergen til Stavanger, eller fra Oslo til Lillehammer, kjører du mellom regioner der NRKs kanaler sendes på ulike frekvenser. Les mer om NRKs DAB-sendernett.

Slik unngår du å miste mottaket:
1) Oppdater kanallista: Ved å oppdatere kanallista finner radioen signalene (frekvensen) for den NRK-regionen du befinner deg i.

2) Bruk service following/automatisk frekvenssøk: Mange er vant til at FM-radioen i bilen automatisk bytter frekvens fra ett område til et annet, så lenge radioen har en RDS-funksjon. En lignende funksjon finnes også på DAB, men den har ulike navn hos forskjellige bilprodusentene og adaptertypene.

Radioer og adaptere med denne funksjonen finner en ny frekvens automatisk hvis signalet blir for svakt. Det første den gjør er ofte å søke etter samme kanal på annen DAB-frekvens. Den kan også begynne å lete etter samme kanal på FM. Les mer.

Se også Digitalradio Norges videoer for hvordan man stiller inn denne funksjonen på ulike biler og radioapparater.

Ulike navn på Service following/Automatisk frekvenssøk:

· DAB-DAB linking/kobling/kanalforfølgelse
· DAB link/tilknytning
· Alternative Frequencies
· Simulcast
· Handover
· DAB-DAB
· DAB service link
· Service linking
· DAB-DAB tracking
· Alternative frequency search

Hos ulike bilprodusenter:
Audi: Alternate Frequency
Toyota: Alternativ frekvens
Ford: Bibehåll Stationen
Volvo: DAB-DAB kanalforfølgelse
Mitsubishi: DAB-DAB kobling
Nissan: DAB-DAB tilknytning eller RDS Regional
Volkswagen/Skoda: Følgefunksjon (DAB-DAB)

Oversikt: Adapter med og uten automatisk frekvensskifte